Gravid: sådan holder I liv i sexlivet

Skader sex babyen? Sætter orgasme gang i fødslen? Og hvordan genfinder du lysten? Spørgsmålene trænger sig på i takt med, at maven begynder at vokse. Læs med og få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om sex og graviditet samt tips til, hvordan du holder gang i sexlivet, når maven begynder at fylde.

7 spørgsmål og svar om sex og graviditet

  1. Er det farligt at dyrke sex, når man er gravid ?
    Sex øger ikke risikoen for abort eller skader barnet, som ligger godt beskyttet af fostervandet i livmoderen. Hvis man er rask og har en helt normal graviditet uden blødning eller vandafgang og i øvrigt ikke tidligere haft komplikationer som abort eller for tidlig fødsel, er der ikke noget til hinder for at dyrke sex,  som man plejer.
     
  2. Hvorfor har jeg ikke lyst til sex?
    Det er ikke ualmindeligt, at lysten forsvinder helt eller delvis., og særligt i starten af graviditeten kan humørsvingninger, kvalme og træthed påvirke sexlysten. Men efter de første tre måneder sker der en øget blodtilførsel til kønsorganerne og brysterne, og de høje koncentrationer af kvindelige kønshormoner gør, at mange kvinder bliver nemmere ophidset og genfinder lysten. I de sidste måneder af graviditeten kan ømme bryster, smerter i ryggen og tankerne om blive mor dog igen få sexlysten til at dale. Men også følelsen af ikke længere at føle sig attraktiv og sexet, når maven vokser, kan være med til at dæmpe lysten.  
     
  3. Hvorfor mister nogen mænd lysten?
    Ligesom for kvinders vedkommende er graviditeten og tanken om at gå fra to til tre en stor omvæltning, og derfor kan mange mænd opleve, at lysten daler i takt med, at maven vokser. Nogle mister sexlysten af frygt for at skade barnet, og andre har svært ved at forbinde den gravide krop med sex.
     
  4. Hvad gør man, hvis lysten mangler?
    Det er super vigtigt at være åbne omkring ens lyst eller mangel på samme. Sæt ord på tanker, behov og følelser og husk, at de fleste får lysten tilbage, når kvalmen og trætheden har lagt sig. Sex er desuden meget mere end samleje, og der findes mange andre måder at være sammen på og vise ømhed og nærvær. Sæt tid af til at ligge tæt nøgne, nyd at have hud til hud kontakt og sans hinanden. Giv hinanden massage og kys, nus og kæl – også selvom det ikke fører til sex. På den måde bevarer I nemlig intimiteten, og det vil være nemmere at kickstarte sexlivet senere hen.
     
  5. Er der stillinger, som man bør undgå?
    Der er ingen stillinger, som kan skade barnet, men i takt med at maven vokser, kan der være stillinger, der er ubehagelige, og hvor maven er i vejen. Undgå dog at ligge helt fladt på ryggen, da livmoderen kan trykke på de store blodkar dybt inde i bughulen og resultere i ubehag, svimmelhed og kvalme.
     
  6. Sætter orgasme gang i fødslen?
    Hvis graviditeten er normal og uden komplikationer kan hverken orgasme eller sex sætte fødslen i gang. Nogle kvinder oplever faktisk, at de har lettere ved at få orgasme på grund af den øgede blodtilførsel til kønsorganerne. Efter orgasme vil man kunne mærkesmå sammentrækninger i livmoderen, som måske kan føles ubehagelige men er harmløse og aftager igen.
     
  7. Hvornår må man dyrke sex igen efter fødslen?
    Både graviditet og fødsel er en kæmpe omvæltning for kroppen, og derfor har kroppen brug for ro og tid til at komme på højkant. Det er meget individuelt, hvornår man har lyst til at genoptage sexlivet. Det er dog vigtigt at vente, indtil livmoderhalsen har lukket sig igen, og man er helet udenpå og indeni. De fleste er som regel ”fit for fight” efter ca. 8 uger.
     

Husk at holde bækkenbunden i form
Under graviditet og fødsel udsættes bækkenbunden for større belastning end normalt, og også de hormonelle forandringer under graviditeten er med til at svække den. Faktisk viser undersøgelser, at ca. 40 procent bliver inkontinente (har problemer med at holde på vandet) under graviditeten og 38 procent efter fødslen. Derfor er det vigtigt, at du dagligt styrker din bækkenbund ved hjælp af knibeøvelser. Og husk på, at en stærk bækkenbund også giver bedre orgasmer. 

 

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.