Blomkålsgratin familien vil elske

Blomkål smager i sig selv skønt, men - vil nogen mene - endnu bedre som gratin. Her får du en let opskift på blomkålsgratin som hele familien vil elske.


BLOMKÅLSGRATIN
Hovedret til 4 personer

  • 1 mellemstor blomkål
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør
  • 50 g mel
  • 3 æg
  • 75 g vesterhavsost
  • En håndfuld grov rasp

 

  1. Start med at flække blomkålen på midten. Kom begge dele i en gryde med 1 dl vand, og kog det under låg i ca. 10 minutter, til buketterne er begyndt at blive møre, men stokken stadig har bid.
     
  2. Kog mælken op i en lille gryde.
     
  3. Afbag smør og mel i en anden gryde, og tilsæt den kogende mælk gradvist, mens du pisker med et piskeris. Smag til med salt og peber, og lad det afkøle lidt i gryden. Del æggene i blommer og hvider, og rør æggeblommerne i sovsen en ad gangen.
     
  4. Tænd ovnen på 180 grader.
     
  5. Pisk æggehviderne helt stive, og vend dem forsigtigt ned i sovsen med en dejskraber. Riv osten på den grove side af et råkostjern, og vend den i til sidst.
     
  6. Læg blomkålene med skærefladen nedad i et smurt ildfast fad, og hæld sovsen ud over.
     
  7. Drys med rasp, og sæt straks fadet i den varme ovn på nederste rille. Bag gratinen ca. 45 minutter, til den er blevet gylden og flot. Undgå helst at åbne ovnen undervejs, skru hellere lidt ned for varmen, hvis du synes, det går lidt for stærkt med at brune.
     
  8. Servér retten, så snart den kommer ud af ovnen – gerne sammen med en god, syrlig salat.

 

Opskriften er fra den skønne kogebog KÅL af Peter Nøhr Christensen og Asmus Gamdrup Petersn Jensen.