Lad dog de små få lidt farve

Solen giver energi, livsglæde og er en vigtig kilde til D-vitamin. Det er synd, hvis den generation, der vokser op nu får et unuanceret forhold til solen.

"Hvilken solcreme skal vi vælge?"
Det er et gennemgående spørgsmål, som jeg får stillet hver eneste gang taler solcreme med folk. Det er en længere historie, men her vil jeg kort ridse op, hvad der har fået mig til at gå ind i problematikken, for jeg har bestemt haft en del overvejelser. Det er ikke spor nemt. Det sidste jeg er ude på, er at skræmme folk til IKKE at beskytte børnene ordentligt!

Men hør lige her:

  1. De fleste danske forældre smører ungerne hver eneste dag i sæsonen, flere gange om dagen, med solcreme, der indeholder stoffer, som vi ikke kender langtidsvirkningen af. Flere af UV-filtrene (dem, der giver beskyttelsen i cremen) har vist sig både at være allergifremkaldende og hormonforstyrrende.
     
  2. Alle instanser, både producenter af solcreme (naturligvis), men også mere officielle kilder som Forbrugerrådet og Svanen tordner frem med formaninger om, at vi endelig skal huske at smøre børnene, når solen skinner. Hvorfor er der ingen, der nævner de andre solråd fra Kræftens Bekæmpelse? Vi har både siesta, tøj og skygge på listen, men af en eller anden underlig årsag bliver det hver gang fuldstændig glemt.
     
  3. I bestræbelserne på at gøre det så godt som mulig køber forældre og institutioner solcreme med tårnhøje faktortal (= masser af UV-filter). Kræftens Bekæmpelse anbefaler faktor 15 til danske forhold for hovedparten af befolkningen, men det overholder kun få. Resultatet er, at det i dag er stort set umuligt at opdrive solcreme med faktor 15 – selv på apoteket har deres eget mærke kun 30 og opefter. Faktisk har jeg i år kun set én eneste solcreme til børn med faktor 15, og den er fra Matas. Man kan ikke bebrejde producenterne – de laver det, som kan sælges.
     
  4. Flere og flere forældre er flove, hvis børnene bliver brune. Det er altså fuldstændig overdrevet. Ingen har nogensinde sagt, at det i sig selv er skadeligt – bare de ikke har været skoldet forinden.

 

Jeg synes det er på tide, der kommer en grundig forklaring på, hvad det her handler om. Solen er farlig på samme måde som mad. Jeg elsker god mad og kunne aldrig finde på at kalde det for farligt at spise. Men det er risikabelt at spise de forkerte ting. På samme måde giver solen energi, livsglæde og er en vigtig kilde til D-vitamin. Det er synd, hvis den generation, der vokser op nu får et unuanceret forhold til solen. 
Det tror jeg måske kan være direkte risikabelt. 

Karoline Lawætz

Videnskabsjournalist og forfatter Karoline Lawætz giver dig svar på alt om hudpleje og mærkningsordninger.