10 tips til en rolig putteseance
De fleste forældre kender til det… udfordringen med af få deres børn til at sove og skabe gode søvnmønstre hos dem – helt fra barnet er baby.
I mange familier er manglende søvn hos både børn og voksne en evig kilde til frustration.
Men det hjælper ikke at gå i panik over situationen og insistere på at barnet ”skal sove”. For jo mere forhippet du er på, at dit barn skal falde i søvn, des sværere bliver det ofte for dit barn rent faktisk at falde i søvn. Børn mærker med det samme, hvordan deres forældre har det – også hvis de er frustrerede.
Så hvad kan du gøre, når roen omkring sovesituationen og søvn er en by i Rusland? Før du kaster håndklædet helt i ringen og henter hjælp udefra, så prøv nogen af følgende råd:
1. Beslut dig for, at nu er det sovetid og prøv så vidt muligt at holde fast i et bestemt tidspunkt for godnat-rutinerne.
2. Træk vejret - tag nogle dybe indåndinger, så du er rolig og afslappet. Hvis det er svært, så øv dig på de mindst kritiske tidspunkter, så bliver det automatisk nemmere, når de sværere situationer opstår.
3. Aktiver så mange af dine sanser som muligt – mærk dig selv på alle leder og kanter og mærk, hvordan du har det.
Du kan aktivere hver af dine sanser sådan her:
4. Synssansen – luk øjnene og se for dig, at baby sover trygt og godt.
5. Lugtesansen – luft ud før baby skal sove. Nogle babyer sover bedst udenfor i den friske luft, så for nogen kan løsningen på mere ro være noget så enkelt som at vinduet står på klem - så længe at temperaturen udenfor er ”babyvenlig”.
6. Høresansen - lyt til din babys vejrtrækning, når han eller hun sover. Forestil dig allerede lyden af din sovende baby inden dit barn er faldet i søvn.
7. Smagssansen – alt efter babys alder, så am eller giv en flaske før sengetid, så din baby er godt mæt og kan falde i søvn på en fuld mave.
8. Følesansen – fornem roen der sænker sig, når din baby sover – prøv at forestille dig den ro allerede inden din baby sover.
9. Og tillægssansen, den vigtigste sans – forventningssansen- forvent at baby falder i søvn! Hvis vi forventer, at det bliver en kamp at få vores barn til at sove – så bliver det med garanti en kamp. Tro-på-det-sansen kan vi også kalde forventningssansen til, at ”det her – det skal nok gå godt”!
10. Endelig… dit tonefald har stor betydning for hvordan situationen er omkring søvnen. Hvordan siger du godnat til din baby? Mener du godnat, når du siger godnat? Siger du godnat på en kærlig, men bestemt måde, så din baby også ved, at du mener ”godnat og sov godt”.