Sådan kommer I godt gennem gaveræset
Har man små børn, er der noget helt særligt ved at opleve deres begejstring, når der åbnes pakker. Men særligt pakkerne kan give anledning til stress og frustration på den ellers så hyggelige aften. For hos langt de fleste familier ligger der rigtig mange gaver under træet. Faktisk så mange at gavehyggen er svær at få øje på.
- Jeg bliver kontaktet af flere forældre, der synes, deres jul har været forfærdelig, fortæller BarneGuidens faste psykolog, Charlotte Clemmensen, som mener, at det i høj grad kan skyldes det kaos, der opstår, når en masse gaver skal fordeles og pakkes op. Den del af aftenen, der skulle handle om glæden ved at give og modtage, bliver i stedet noget, der bare skal overstås.
Man kan heldigvis godt få bugt med bjerget af gaver på en god og hyggelig måde. Det kræver blot planlægning og en indsats på selve aftenen.
Før den store aften
Allerede før juleaften kan du forberede dine børn på, hvad der kommer til at foregå.
- For det første synes jeg, man skal glæde sig sammen med børnene. Men jeg tror, man skal prøve at lade være med at køre det op. Forbliv stille og rolig så godt, som det nu kan lade sig gøre, siger Charlotte Clemmensen.
- Fortæl, hvad der skal ske. ”Først skal vi spise noget mad, så skal vi danse om juletræet og det ene og det andet.”
Tag også meget gerne en snak med de andre voksne om, hvordan jeres juleaften skal forløbe. Ellers kan det hele godt ende i hat og briller, især hvis man er mange, der er vant til at fejre jul på forskellig vis.
Særligt projektet omkring juletræet bør planlægges. Så er der forventningsafstemt, og det hele glider lettere.
- Pakker alle en pakke op ad gangen, mens de andre ser til?
Det er forskelligt, hvordan man gør det. Nogle synes, det er en god idé, andre synes ikke. Det allervigtigste er, at man får snakket om det inden. Hvordan gør vi lige med det her? Det tror jeg faktisk, at rigtig mange glemmer at gøre, siger Charlotte.
Glæden ved at give
Når gaverne skal købes, kan man med fordel inddrage sine børn i processen.
- Som forældre synes jeg, vi skal snakke med vores børn om det at give, siger Charlotte.
- “Hvad mon mormor kunne blive glad for at få af dig? Hvad kan vi glæde hende med?” Så børnene lærer at glædes på forskellig vis. Både den ene og den anden vej. Man lærer selv at glædes, fordi man så har lært, at der er en bagtanke med den gave, man har fået af f.eks. mormor.
For et bjerg af gaver skulle ikke så gerne gå hen og blive en selvfølge.
- Der kan jo være den konsekvens, at man ikke sætter pris på og ikke glæder sig over, at nogen vil glæde en med en gave, forklarer Charlotte.
Ønskesedlen
Ønskesedlen kan let gå hen og blive en slags bestillingsseddel i dag. Men ifølge Charlotte kan vi godt lade vores børn ønske løs.
- Jeg synes godt, man kan sætte sig ned sammen med sine børn og lade dem sætte alle de krydser, de vil, i legetøjskatalogerne. Det kan man sagtens gøre. Man kan snakke med dem om, at man må ønske sig lige, hvad man vil, men det er jo ikke sikkert, man får det.
På selve juleaften
I mange familier kan det være svært at finde madro ved bordet, når der er børn involveret. Udsigten til de mange pakker er ikke sådan at håndtere, når man er lille.
- Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man lader børnene pakke nogle gaver op om eftermiddagen, så det hele ikke kommer efter aftensmaden. Så kan man lege med den gaven, mens man venter, råder Charlotte.
Det, at der er taget hul på gaveræset tager ligesom toppen af iveren. Men når I senere når til uddeling og udpakning af gaver, er det vigtigt ikke at overlade barnet alene med alle gaverne. Små børn har brug for hjælp.
- Man skal simpelthen sætte sig ned ved siden af. Enten en af forældrene eller en anden voksen skal sidde ved siden af og hjælpe med at pakke op. Og så få organiseret: “Så er den pakket op. Så lægger vi den derover. Så tager vi den næste. Hvilken vil du pakke op nu?”
Og så skal vi som voksne lære at acceptere børnenes naturlige reaktion på gaverne.
- Børn er jo spændte, og det kan godt være, at de ikke kan finde ud af at stoppe op og dvæle ved hver enkelt gave og sige “Neeeej, hvem er den fra? Den glæder jeg mig til at lege med osv.” Det kan de simpelthen ikke, hvis der ligger 15 funklende gaver og venter på at blive pakket op, siger Charlotte.
- Nogle gange kan man høre voksne sige: “Det er forfærdeligt, de flår jo gaverne op!” Og ja, det gør de, men det er fordi, de har brug for vores hjælp til at lære, hvordan man ellers skal gøre det. For de kan ikke overskue det oppe i deres hjerner. Det kan man ikke, når man er et lille barn. Man er ikke udviklet til at have det overblik, forklarer hun.