8 råd til at undgå skilsmissen

Januar er en af de måneder på året, der har flest skilsmisser. Med store konsekvenser for både store og små i familien. Men, der er håb, hvis I finder viljen til at kæmpe, også selvom jeres parforhold ikke fungerer og virker håbløst. Her får du 8 overskuelige råd, hvis du - eller I - vil give parforholdet en chance til. 

Ofte har overvejelserne om en skilsmisse ligget og luret gennem lang tid. Mange forældre udskyder snakken om en evt. skilsmisse, hvis det er tæt på jul, af hensyn til børnene. Og fordi, at det er en svær beslutning, som har mange konsekvenser for både store og små i familien.

Når hverdagen er fyldt af praktiske gøremål med børn, job og fritidsaktiviteter, betyder det for mange par, at de ”bliver væk” fra hinanden. Kærtegn og intimitet bliver en mangelvare. Man glemmer, at et godt parforhold kræver arbejde og er noget, der må knokles for. Kærlighedslivet lever ikke sig selv, det kræver vitaminer af den gode slags.

Mange håber måske på, at fridagene i juleferien vil give tid til mere samtale, flere kærtegn og nærvær. Håber at tingene ordner sig! Men en juleferie klarer sjældent det arbejde, der skal til for at få handlet og skabt de forandringer, der er nødvendige.

Det kan lykkes med fælles indsats
Når I finder viljen til at kæmpe for parforholdet, er der håb. Det lykkes nemlig for mange par at redde ægteskabet, selvom tanken om skilsmisse har været der.
I skal være villige til at gøre en fælles indsats, samarbejde og modtage hjælp udefra.
Når man er i krise og er kørt af sporet i sit forhold, bliver man følelsesmæssigt blind, lidt på samme måde, som når man er nyforelsket. Man ser kun en vej, og det kræver hjælp på ny at få et nuanceret syn på sit parforhold eller ægteskab.

Et kærlighedsforhold, et ægteskab og et familieliv er hårdt arbejde, og må være en kamp, der skal tages, før man beslutter sig for skilsmisse.

Nytår og ny start !

  1. Tag en beslutning om, at I vil skabe forandring i jeres liv.
  2. Aftal, hvem der kontakter en psykolog eller anden rådgivning.
  3. Skab forandringer ved at handle i stedet for at tale.
  4. Tal om, hvad I vil gøre, hvordan I vil gøre det og, hvornår I vil gøre tingene.
  5. Fortæl hinanden om, hvad I gerne vil have.
  6. Fortæl din partner, hvad du vil bidrage med for at skabe forandring.
  7. Vær imødekommende, og se efter de positive ting.
  8. Fortæl hinanden, hvad der går godt – det er det, I skal gøre meget mere af.

God arbejdslyst. 
Med ønsket om et godt og lykkebringende nytår.

 

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.