Kamut speltgrød med bærsymfoni

Kamut, også kaldet kæmpe-durum, er en af de mere eksotiske kornsorter, der i modsætning til enkorn og emmer har et relativt højt indhold af gluten, hvilket gør kornet egnet til bagning. Kamut har en flot gylden farve og en dejlig rund og mild smag.

Det skal du bruge til grøden

3 dl speltflager
2 dl kamutflager
5 dl sødmælk
5 dl vand
1 tsk salt

Samtlige ingredienser koges til passende grødagtig konsistens ved svag varme. Hvis du har nogle bær, der er blevet lidt kedelige og smattede, kan du prøve at koge dem sammen med grøden. Det giver grøden en flot farve og en dejlig bærsmag.

Bærsymfoni

Brug de bær, du har ved hånden, fx:
100 g jordbær
100 g hindbær
100 g brombær
Blåbærsirup
250 g blåbær
3 dl vand
100 g rørsukker
½ fintrevet citronskal

Bland alle ingredienser i en gryde, og kog op ved svag varme. Tag gryden af blusset, når saften fra blåbærrene er udvundet, og konsistensen er tyk som sirup.

Karamelliseret perlebyg

100 g perlebyg
5 dl vand
1 knivspids salt
1 spsk honning

Indstil ovnen til 150 grader. Kog perlebyggen i let saltet vand, indtil alt vand er fordampet. Perlebyggene skal være møre, men stadig have lidt bid. Læg perlebyggene på en bageplade, og rist dem ved 150 grader i ca. 45 minutter. Perlebyggene skal være helt sprøde og nemme at bide i, lidt som ristede peanuts. Hvis de stadigvæk er lidt hårde at bide i, så rist dem yderligere i ovnen, indtil de er helt sprøde. Varm panden, tilsæt honning og salt, og lad honningen smelte på panden. Honningen skal være gylden. Tag panden af blusset, og vend perlebyggen i den karamelliserede honning. Kom de karamelliserede perlebyg på et stykke bagepapir, og lad dem køle af.

Skyr

4 spsk skyr

Server grøden med bærsymfoni, en spiseskefuld skyr og de karamelliserede perlebyg.

 

Opskriften er fra kogebogen "Grød" af Lasse Skjønning Andersen.