Julemad i andre lande
Det bedste en dansker kan få serveret på julebordet er and eller gås og gerne en flæskesteg ved siden af. Tilbehøret hedder brun sovs, rødkål, brune og hvide kartofler og så til dessert risalamande. Men det ville en englænder eller en finne, synes var at bryde med deres gode traditioner. Læs her, hvad man serverer juleaften, inden dansen går om træet.
Finland
Vores naboer højt mod nord holder af risengrød med mandler (!) om eftermiddagen. Selve juleaften minder mere om en dansk julefrokost, da her serveres masser af pølse, postejer og skinke. Nogle foretrækker kalkun – enten varm eller serveret kold som en del af det kolde bord.
Norge
Her er der virkelig mange forskellige retter og traditioner alt efter, hvor i landet du befinder dig. Omkring Oslo er dyresteg, kalkun og ribbensteg populært. En tredjedel af befolkningen og især på Vestlandet (ved Bergen) og i det nordlige Norge er det populært at få Pinnekjøtt. Det er saltede og tørrede ribbenssider fra får, og som navnet siger, så er de dampet over pinde. Det er en salt spise, men den serveres med kålrabi, som tilføjer lidt syrlighed i al det salte. Hertil sovs, kartofler og øl.
Spanien
Kan minde lidt om vores, da der er fjerkræ på bordet. Som regel gås, kalkun eller nogle gange and. Lammesteg er også populært, og hvis man troede de brunede kartofler var noget, som kun hørte til på hr. og fru Danmarks julebord , tager man fejl. Spanierne elsker dem juleaften. Risalamande er til gengæld – trods det franskklingende navn – pæredansk. Spanierne spiser risengød til dessert.
England
Ingen jul her uden den traditionelle Christmas Pudding, som er en oldgammel opskrift – måske helt fra den tidlige middelalder – og består af oksetalg, masser af tørret frugt, som koges sammen i en beklædt form i flere timer. Nogle lagrer i op til et år, og de serveres ofte flamberet i rom, cognac eller whisky. Der er dog også mere almindelig mad serveret den 25. Her er det minced pies (fyldte postejer), stegt gås eller kalkun, og det hele er pyntet med deres ”gran” – nemlig kristjørn, som også amerikanerne pynter op med til jul.
Sverige
Vores svenske naboers jul står i fiskens tegn. Det er hovedsagligt den herhjemme ret så ukendte fisk, ludfisk eller ludefisk, som ryger på bordet. Det er en slags klipfisk, som er lufttørret, saltet og herefter udblødt i vand og herefter kogt. Den kan bestå af sej, torsk eller lange, og retten er også populær som juleret i både Norge og Finland. Svenskerne får også glaseret skinke og godt brød til deres julemiddag.
Tyskland
I juletræets hjemland pynter man selvsamme den 24. december, hvor man ikke propper sig med mad. Som regel er det bare lidt pølse, salat eller charcuteri, man nyder. Til gengæld tages der revanche dagen efter, hvor julebordet ofte består af haresteg, kalkun, skinke og/eller flæskesteg. Også mange holder af en fiskeret sammen med det store ”kød-orgie”.
USA
I Guds eget land spiser man allerede julemiddagen den fjerde torsdag i november. Her er det nemlig Thanksgiving, og det er stort set samme menu, som de spiser en måned senere juleaften: Fyldt kalkun, yams (søde kartofler), kartoffelmos og tranebærkompot. Ofte er desserten en Apple Crumble, som er en super lækker slags æblekage. Den populære cheesecake vinder dog mere og mere frem som alternativ hertil.
Frankrig
Også her er det den 25. december, som er festdagen mere end den 24. I gourmeternes eget land, får man naturligvis fine østers som forret. Også laks ryger som regel på bordet den aften og kalkunen bliver fyldt med kastanjer. Og nej, der serveres IKKE risalamande!