Dine børns reflekser kan være for gamle

Synlighed i trafikken er højt på agendaen i de danske familier. Tre ud af fire forældre sørger for, at udstyre de mindste med refleksbrikker eller reflekser syet ind i overtøjet. Men de gode intentioner kan desværre være spildte, for en lige så stor del af danskerne ved ikke, at refleksernes effekt aftager, når tøjet vaskes. Det viser en undersøgelse fra Codan og Børneulykkesfonden.

”Mange børnefamilier kan sikkert nikke genkendende til, at flyverdragten ryger mange gange i vaskemaskinen i løbet af en sæson med sne og mudder. Derfor er det ekstra vigtigt for børnefamilierne at tjekke reflekserne, så man er helt sikker på, at de virker, som de skal, da effekten aftager efter cirka 30 vaske. Et godt tip er at lyse på dem i et mørkt rum og sammenligne med en helt ny refleks,” fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Og det er en god idé at få tjekket refleksernes holdbarhed, for synligheden for en person i trafikken øges næsten fem gange, hvis man har velfungerende reflekser på overtøjet. 

Reflekser på flyverdragten holder måske kun én sæson
Ligesom alt andet tøj bliver reflekserne også slidt, når de vaskes. Hvis man som forælder opdager, at reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, er der ingen grund til at udskifte overtøjet. Der findes nemlig alternativer.

”Reflekser kan klare cirka 30 vaske, før de mister effekten. Det vil sige, at reflekser på en flyverdragt, der bliver brugt meget i løbet af en sæson, faktisk kan være for gamle. Du kan ofte se på reflekserne, om de har fået en mat farve eller der er deciderede revner i refleksmaterialet. Hvis det er tilfældet, er der selvfølgelig ingen grund til at skifte overtøjet ud. Du kan fint sætte refleksbrikker på børnenes overtøj eller sy nyt refleksbånd på,” siger Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan.

Ud over børnefamilier bør motionister også være opmærksomme på reflekser, der kan være blevet for gamle. En nem og billig løsning for at være på den sikre side er en refleksvest. Den behøver nemlig ikke lige så ofte en tur i vaskemaskinen, og den er billig at skifte ud.

Sådan får du reflekserne til at holde længere
Der er flere måder, du kan forlænge holdbarheden på reflekserne:

  1. Brug aldrig vaskepulver, der er beregnet til hvidt tøj. Det indeholder ofte blegemiddel, hvilket slider voldsomt på reflekserne.
  2. Undgå skyllemiddel, da det ligger sig som en hinde over refleksmaterialet.
  3. Vask ved lav temperatur – jo lavere jo bedre, da det varme vand slider mere på materialet.
  4. Undgå som udgangspunkt tørretumbling, da gnidningen og varmen heller ikke er godt for refleksmaterialet. Hæng i stedet tøjet til tørre.

 

Sådan tjekker du dine reflekser
Det er nemt at se, når reflekserne er blevet slidte:

  1. Lys på reflekserne i et mørkt rum med en lommelygte. Hvis refleksen lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
  2. Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
  3. Hvis reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, kan du sy nyt refleksbånd på, udstyre dem med løse refleksbrikker eller sætte refleksbadges på tøjet.

 

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden og Codan af Epinion. Undersøgelsen er baseret på en rundspørge blandt 1.048 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 15-64 år i september 2016.