Aftensmaden som fælles projekt
Træt af at stå alene med ansvaret for at aftensmaden kommer på bordet? Måske er det blevet tid til at gøre måltidet til et fælles projekt, som inddrager både børn og voksne i planlægning og tilberedelse.
Det kan være en lettelse at vide, hvad man skal have at spise, og der kan købes ind til flere dage ad gangen. At lægge en ugentlig madplan og foretage et samlet indkøb kan derfor være en god ide. Det giver ro og mere tid til andre ting. Prøv at lade familien i fællesskab udarbejde en plan over, hvad der skal handles ind. Ved at udarbejde planen sammen, får I lejlighed til at snakke om, hvad der er god mad, og hvad familiens medlemmer hver især sætter pris på.
Lad endelig børnene være med
Det er altid en god ide at lade børnene deltage i madlavningen. Udover at det er hyggeligt, giver det også barnet fornemmelse for de forskellige madvarer og måske mod på at prøve nye ting. Børnene kan også gives ansvar for en ugentlig maddag, hvor menuen bestemmes af børnene og tilberedes sammen med voksne.
Tips til mere grønt på middagsbordet
- Børn kan som regel bedst lide grøntsager, hvis de ikke er blandet sammen med alt det andet på tallerknen. Derfor kan det være en god ide at servere agurk- og gulerodsstave, cherrytomater, æbler i både, ærter, blomkålsbuketter osv. som tilbehør.
- Hvis børnene er meget kræsne, når det kommer til grøntsager, så kan de kamufleres ved f.eks. at rive eller snitte gulerødder, løg, grøn peber mv. i fars, kødsovs og sammenkogte retter.
- Grønsagssuppe er en god måde at få flere grøntsager på. Prøv f.eks. blomkålssuppe og kartoffel-porresuppe.
- Husk også at grøntsagerne kan serveres bagte, ristede, stuvede, rå og kogte - der er et utal af muligheder!
- Slut måltidet af med en sød frugt som dessert, f.eks blommer, ferskner eller banan.