Avocadoer – så gode er de for dig

Vi ved det godt. Avocadoer ER sunde og nu viser et nyt mindre studie foretaget af Pennsylvania State University i USA og publiceret i det ansete Journal of Nutition-tidskrift, at især overvægtige kan have stor gavn af de grønne frugter. Det skriver Avisen.dk

En hel avocado om dagen kunne være hemmeligheden for at undgå kredsløbssygdomme – både for almindelige og overvægtige mennesker.

I forsøget blev 45 mænd og kvinder i alderen 21-70 år med et forhøjet BMI fodret med en hel avocado om dagen og efter fem uger var der en signifikant mindre andel af det skadelige kolesterol i blodet. Gennemsnitlig 10 procent.

Avocadoen har en stor mængde af antioxidanter, og det er påvist, at den spiller en rolle i at forhindre eller mindske kredsløbssygdomme, står der bl.a. i tidsskriftet.

Men desværre er der en ret stor bagside: avocadoproduktion er yderst skadeligt for miljøet. Dels kræver dyrkning enorme mængder vand, så man udtørrer de naturlige ressourcer, og dels er hele produktionen af den grønne vidunderfrugt ofte en del af dubiøse kartellers indtægt i både Mellemamerika og Centralamerika.

Photo by Alina Karpenko on Unsplash

Fakta om avocado

Avocadoen gror på et lille træ, som er stedsegrønt og har meget krogede grene. 

Der findes mere end 400 forskellige sorter af avocado – de mest kendte hedder Fuerte og Hass og er kendetegnende ved deres nøddeagtige smag.

Frugten indeholder både vitamin A, E og acovatin B, alfa- og beta-karotin og biotin samt vegetabilsk og umættet fedt. 

Avocado blev engang kaldt "alligator-pærer" på grund af deres form og det ru, grønne skind.

Avocadoer modnes først, når de ikke længere sidder på træet. Hvis man lægger sine avocadoer i en papirpose med andre frugter, vil den naturlige gas fra f.eks. æbler eller tomater få dem til at modne hurtigere.