Sådan tanker du grønne proteiner
Proteiner er som regel noget de fleste forbinder med en stor rød bøf. Men faktisk kan du tanke masser af protein ved at bytte kødet ud med grøntsager.
Protein er en af byggestenene i din kost og vigtigt for, at din krop kan fungere optimalt. Protein spiller blandt andet en afgørende rolle for, at dit hjerte, dine nyrer og ikke mindst din hjerne fungerer godt og er en vigtig spiller, når kroppen skal opbygge stærke muskler og celler, reparere væv og vedligeholde et effektivt immun- og hormonsystem. Da proteiner mætter rigtigt godt og fyrer op under forbrændingen, spiller de også en vigtig rolle, hvis du vil holde vægten eller tabe nogle overflødige kilo. Kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter er rige på protein og typisk der, hvor de fleste får deres proteiner fra. Men er du vegetar eller bare ønsker at begrænse dit kødindtag, så findes der faktisk flere grønne alternativer, som også er effektive proteinkilder og desuden er spækket med andre, sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
Protein er en af byggestenene i din kost og vigtigt for, at din krop kan fungere optimalt. Protein spiller blandt andet en afgørende rolle for, at dit hjerte, dine nyrer og ikke mindst din hjerne fungerer godt og er en vigtig spiller, når kroppen skal opbygge stærke muskler og celler, reparere væv og vedligeholde et effektivt immun- og hormonsystem. Da proteiner mætter rigtigt godt og fyrer op under forbrændingen, spiller de også en vigtig rolle, hvis du vil holde vægten eller tabe nogle overflødige kilo. Kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter er rige på protein og typisk der, hvor de fleste får deres proteiner fra. Men er du vegetar eller bare ønsker at begrænse dit kødindtag, så findes der faktisk flere grønne alternativer, som også er effektive proteinkilder og desuden er spækket med andre, sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
7 GRØNNE PROTEIN FAVORITTER
Tørrede linser
Linser i alle farver er rene proteinbomber og indeholder ca. 25 gram protein pr. 100 gram. Læg dertil en lang række vitaminer, mineraler og antioxidanter, mættende kostfibre og gode kulhydrater, der virker blodsukkerstabiliserende, leverer brændstof til din krop og holder gang i maven. Linser og andre bælgfrugter, f.eks. tørrede kikærter og bønner, indeholder næsten lige så mange gram protein pr. 100 gram som kød og fisk.
Tofu
Tofu er udvundet af den proteinrige sojabønne og indeholder, ligesom de animalske fødevarer, protein af super kvalitet. Desuden indeholder sojabønnemassen en række mineraler herunder jern, som kroppen bl.a. bruger til at opbygge røde blodlegemer samt store mængder knoglestyrkende calcium (kalk).
Quinoa
Quinoa er små bitte frø fra quinoaplanten. De indeholder 14 gram protein pr. 100 og dermed mere protein end mange andre kornsorter. Det lille næringsrige frø indeholder desuden masser jern, E- og B-vitaminer og sunde omega-3-fedtsyrer, der har en vigtig betydning for hjertet og hjernens opbygning samt for kroppens evne til at bekæmpe inflammation. Da fiberindholdet er højt, sætter de små frø også gang i fordøjelsen
Jordnødder
Jordnødder er en rigtig god proteinkilde og indeholder 25 g. protein pr. 100 g. Og selvom fedtindholdet er højt, er der fortrinsvis tale om den sunde MUFA-type, der regnes for en af de primære aktører i det hjertevenlige Middelhavskøkken. Jordnødder er desuden spækket med B-vitaminer, der blandt andet gavner stofskiftet.
Grønkål
De færreste tænker på grønkål som en kilde til protein, men faktisk er grønkål, broccoli og en række andre grøntsager rige på protein. En portion grønkål på 200 gram dækker omkring 15 pct. af dit daglige behov og indeholder desuden masser af kostfibre og C-vitaminer.
Hampefrø
Hampefrø er utroligt næringsrige. Foruden et højt indhold af protein (30 g pr. 100 g) er frøene rige på mineraler som magnesium og jern samt en stribe vitaminer, herunder E- og D-vitamin.
Græskarkerner
Græskarkerner er en super proteinkilde. De små frø indeholder 29 g. protein pr. 100 g. samt en række vitaminer, herunder E- og A-vitaminer samt zink og sunde Omega-3 fedtsyrer, der gavner immunforsvaret, hjertet og kredsløbet.