Spis dig sund i gurkemeje
Den lille brune rod, der nemt kan forveksles med ingefær, ser måske ikke ud af meget udenpå. Men det smukke orangegule indre har fået forskere til at slå kolbøtter af begejstring på grund af dets mange egenskaber, der booster din sundhed. Læs med hvis du vil blive klogere på gurkemeje - og på hvordan du bedste udnytter den lille rodknolds sunde og helbredende egenskaber.
Gurkemeje er kendt for sin smukke, gule farve, der blandt andet bruges til at farve tøj og fødevarer. Men udover at det gule krydderi kan peppe selv den kedeligste gryderet eller suppe op, så har gurkemeje også flere sundhedsfremmende og helbredende egenskaber, og det er ikke tilfældigt, at gurkemeje i årtusinder har været grundpille i østerlandsk lægekunst.
Gurkemeje, der også kaldes indisk safran, stammer fra det sydøstlige Asien og er i familie med ingefær. Foruden C-vitaminer, kostfibre og vigtige mineraler som calcium og jern, så indeholder den lille rodknold også det gule farvepigment curcumin – et såkaldt polyfenol – der virker stærkt antiinflammatorisk og i århundreder har været brugt i behandlingen af forskellige sygdomme, blandt andet indenfor den indiske medicin ayurveda. Hvis man skal tro forskerne, så kan gurkemeje kurere næsten alt. Undersøgelser viser blandt andet, at krydderiet, der menes at styrke immunforsvaret, muligvis kan forebygge type-2 diabetes og hjertekarsygdomme, ligesom det på grund af sine anti-inflammatoriske egenskaber også dæmper betændelsestilstande i kroppen og derfor har en lindrende effekt på gigt. Samtidigt menes det at gavne fordøjelsen og have en positiv effekt på psyken, herunder mindske stress, angst og depression. Forskellige forsøg har desuden vist, at curcumin, som findes i gurkemeje, muligvis hæmmer kræftcellers vækst og er med til at fremme den proces, hvor kræftcellerne begår selvmord, og krydderiet kan således vise sig at være et effektivt våben mod en lang række kræftsygdomme blandt andet leukæmi, lymfekræft, mave- og tarmkræft, brystkræft og lungekræft. Til trods for gurkemejens mange positive egenskaber, så bør du dog holde lidt igen med at tage stærke kosttilskud af stoffet og kun bruge det som krydderi i maden, hvis du er gravid, har galdesten eller mavesår.
Sådan bruger du gurkemeje:
Gurkemeje kan bruges som krydderi i forskellige madretter, f.eks, wok- og risretter, smoothies og brød og kager, eller du kan drikke det som gurkemeje-shot. Men hvis du vil hjælpe din krop til at optage alt det gode fra gurkemejen, skal det dog tilberedes på den rigtige måde.
3 simple tricks til at udnytte gurkemejens sunde egenskaber:
1. Bland gurkemeje med sort peber
Det er ikke tilfældigt, at sort peber bruges i madlavningen overalt i verden. Det er også en hovedingrediens i karryblandinger, sammen med gurkemeje. Vores krop vil ikke have gurkemejen og forsvarer sig, men sort peber indeholder et stof, piperin, der forhindrer den nedbrydning af curcumin, som ellers begynder allerede i tarmen, og får dig til at optage mere af stoffet.
2. Bland gurkemeje med fedt, gerne olivenolie
Fedtet blander sig med curcumin og beskytter det mod at blive nedbrudt af enzymer i tarmen. Derefter kan det nemmere vandre over i lymfesystemet uden at blive fanget i leveren.
3.Varm gurkemeje op
Så længe gurkemejen er kold, optager kroppen stort set ikke noget af den, selv om du har gjort alt det rigtige indtil nu. Årsagen er, at curcumin ikke er vandopløseligt. Men det ændrer du ved at opvarme maden. Wok eller en hurtig sautering er helt fint. Som man altid har gjort i Indien. Sværere behøver det ikke at være.
Kilder:
Happy Food af Henrik Ennart og Niklas Ekstedt
Kræftens bekæmpelse
Klog kost