Fine spirende karseæg
Forårsspirer i vindueskarmen
Oplev børnenes glæde og forundring over et lille frøs spiring. Prøv med karse, som er let at have med at gøre og som spirer til en skøn spiselig karse på ca. 10 dage. Her op til påske er det oplagt at plante de små frø i æggeskaller og have dem stående på rad og række i vindueskarmen.
Lad børnene så, vande og passe de små fine karseæg og se dem gro – for endelig selv at spise karsen til sidst.
Sådan sår i karse i vindueskarmen til påske
● Opblød frøene natten over før såning i lunkent vand
● Læg små stykker fugtig vat i bunden af den halve æggeskal
● Smør frøgelemassen ud på vattet
● Stil de lille karseæg i et æggebægre
● Dekorer evt. ægget med en sprit-tus
● Stil det lyst i vinduet
● Vattet skal kun holdes fugtigt - ikke vådt
Karse smager fantastisk og har et højt C-vitaminindhold. I gamle dage blev karse brugt som et middel mod hoste og astma.
Karsen kan f.eks. anvendes som grønt drys på sandwich, i salater og supper - eller på rugbrødsmaden med favorit pålægget.
Andre sjove planter og spirer der kan gro i vindueskarmen
- I kan også plante bønner til bønnespirer. Læg bønnerne mørkt og fugtigt og lad det spire i løbet af kort tid.
- Eller oplev en kartoffel spire. Læg den til spiring i den ene ende af en skotøjsæske. Klip et hul i den anden ende af æsken. Fyld jord i æsken og læg låg på. Følg med i, hvordan kartoflens spire finder vej ud til lyset.
Det er faktisk kun pladsen i vindueskarmen, der sætter grænser for gartneriet i køkkenet.