Sådan holder du dine bryster sunde
Oktober er international brystkræftmåned, og det betyder at man i mange lande sætter ekstra fokus på sygdommen netop nu. Og det er der mange gode grunde til. Brystkræft er nemlig den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark med ca. 4.300 nye tilfælde om året, og hvert år dør ca. 1.200 kvinder af sygdommen. Der er flest kvinder over 60 år, der bliver ramt af brystkræft, og færrest under 25 år, og i langt de fleste tilfælde kan man ikke give et konkret svar på, hvorfor sygdommen opstår. Men selvom flere og flere kvinder rammes af brystkræft, så viser nye tal heldigvis, at flere og flere overlever brystkræft, og at 87 % stadig er i live fem år efter, at brystkræftdiagnosen blev stillet.
Østrogen har betydning for udvikling af brystkræft
Den samlede mængde af østrogen, som en kvinde er udsat for i løbet af sit liv, har betydning for hendes risiko for at udvikle brystkræft. Jo mere østrogen, jo højere risiko. Den øgede mængde østrogen kan medvirke til, at normale celler i brystet omdannes til kræftceller.
Alle kvinder producerer østrogen, og det er naturligt og nødvendigt for, at kroppen kan fungere. Der er mange ting, som kan spille ind på, at brystkræft opstår. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer. Forskning viser dog, at 4 ud af 10 kræfttilfælde i Danmark kan undgås, hvis vi er mere opmærksomme på vores livsstil.
Sunde råd: Sådan kan du forebygge brystkræft
Undgå overvægt
At undgå overvægt er det vigtigste kostråd i forhold til brystkræft. Forskning har nemlig vist, at der er en klar sammenhæng mellem, hvor meget du vejer og risikoen for kræft, herunder brystkræft. Det skyldes blandt andet, at der i fedtcellerne dannes østrogen, og at dette kvindelig hormon stimulerer cellerne i brystet. Jo mere fedtvæv, jo mere stimulation af brystcellerne og dermed større risiko for at udvikle brystkræft. Særligt efter overgangsalderen har overvægtige kvinder en øget risiko sammenlignet med slankere kvinder.
Vær aktiv & dyrk motion
Jo mere fysisk aktiv du er, jo mindre er din risiko for at udvikle brystkræft og få tilbagefald. Undersøgelser viser faktisk, at fysisk aktive kvinder har 30 % mindre risiko for at udvikle brystkræft og særligt hos kvinder efter overgangsalderen, ses den største effekt. Det skyldes formentligt, at motion og fysisk aktivitet sænker østrogenniveauet i kroppen og samtidigt styrker immunforsvaret. Desuden er motion med til at holde vægten nede og forebygge overvægt. Og alle typer for fysisk aktivitet tæller med, dvs. aktivitet på arbejde, fritidsaktiviteter, huslige aktiviteter, gang og cykling.
Skod smøgerne
En stor dansk undersøgelse tyder på, at kvinder, der ryger, har øget risiko for at udvikle brystkræft, sammenlignet med kvinder, der aldrig har røget. Det ser ud til, at jo mere og jo længere man ryger, jo større er risikoen. Undersøgelsen giver også mistanke om, at særligt unge kvinder, som ryger meget, inden de får deres første barn, har en øget risiko for senere at udvikle brystkræft.
Amning sænker risikoen
Forskerne mener, at længerevarende amning nedsætter risikoen for brystkræft. Et spansk studie har vist, at kvinder med brystkræft, der havde ammet i mere end 6 måneder, fik brystkræft 10 år senere end kvinder med brystkræft, der havde ammet i mindre end 6 måneder.
Hold igen med hormonerne
Kroppen producerer naturligt hormoner, som er vigtige for din udvikling og funktion, men de kvindelige kønshormoner - først og fremmest østrogen - spiller en stor rolle for udviklingen af flere kræftformer, herunder brystkræft. P-piller giver kun en let øget risiko, der forsvinder ca. fem år efter, at du er holdt op med pillerne. Undersøgelser har desuden vist, at brug af hormonspiral som prævention inden overgangsalderen øger risikoen for brystkræft en smule. Også hormonbehandling med kvindelige kønshormoner ved overgangsalderen øger risikoen for at udvikle brystkræft, men risikoen afhænger af hvilken type hormoner, du tager og hvor længe.
Bryster elsker groft og grønt
Da overvægt øger risikoen, er det vigtigt at spise fedtfattigt og i øvrigt spise kost, der er rig på frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter f.eks. rugbrød og havregryn.En del forskning tyder nemlig på, at en fiberrig kost og fuldkornsprodukter ligefrem kan virke forebyggende i forhold til brystkræft. Det skyldes formentlig, at kostfibrene i tarmen binder hormonet østrogen, hvorved der er mindre østrogen, som bliver genoptaget i tarmen. Og derved mindre østrogen, som kan blive cirkuleret i kroppen.
Hold igen med alkohol
Vin og spiritus er en af de helt store syndere, når det kommer til brystkræft. Forskere skønner, at alkohol er årsag til 3 pct. af alle tilfælde af brystkræft i Europa, og kvinder, der drikker alkohol, har en markant øget risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med kvinder, som ikke drikker. Risikoen er den samme, hvad enten man drikker øl, vin eller spiritus, og de fleste undersøgelser viser, at risikoen stiger for hver daglig genstand, du drikker. En genstand svarer til et glas vin, en almindelig øl eller 4 cl spiritus. Desuden ændrer risikoen sig lidt med alderen. For kvinder før overgangsalderen stiger risikoen 5 pct. for hver daglig genstand, mens den for kvinder efter overgangsalderen stiger med 9 pct. for hver daglig genstand.
Brystkræft i tal
- Brystkræft er den hyppigste kræftform og udgør 20 % af alle kræfttilfælde blandt kvinder
- I Danmark rammes hver 9. kvinde, og årligt rammes ca. 4.300 kvinder af brystkræft
- Hvert år dør omkring 1.200 kvinder af sygdommen
- Brystkræft er arvelig i ca. 5-10 procent af tilfældene
- Brystkræft optræder i alle aldersgrupper men er sjælden for kvinder under 25 år.
- Ca. 25 % af brystkræfttilfældene ses hos kvinder under 50 år, ca. 50 % ses i aldersgruppen 50-69 år og ca. 25 % hos kvinder på 70 år +.
- 82 % er stadig i live fem år efter, at brystkræftdiagnosen blev stillet
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Cancer.dk, Netdoktor.dk