Kan man meditere mens man går?

En gåtur handler ikke kun om at få motion og frisk luft. Undersøgelser viser faktisk, at gåturen kan bruges som meditation, og dermed virker effektivt mod stress og skaber indre ro og nærvær – noget som rigtigt mange savner og mangler i en travl hverdag.

At være til stede i nuet kræver for mange af os træning, og selv når vi går en tur i skoven, har vi ofte hovedet fyldt med tanker om alt det, som vi skal nå eller det, som er sket i løbet af dagen. Studier viser, at en gåtur, hvor du går med fuldt nærvær, kan skabe ro i sindet og på lige fod med både meditation og mindfulness fungere som en klar stressafleder, der får din hjerne ind i et roligere stadie og virker positivt på bl.a. hukommelsen og koncentrationen.

Meditation i bevægelse
I modsætning til meditation, hvor du sidder stille, mens du mediterer, er gående meditation en meditationsøvelse i bevægelse.  Med gående meditation oplever og sanser du ikke kun naturen på en mere bevidst måde. Du får også et mentalt frikvarter og lærer at være til stede lige her og nu. 

I gående meditation går du med fuld opmærksomhed på bl.a. din balance, dine fodsåler, underlaget under dine fødder og alle de sanseindtryk, som du får undervejs. Typisk behøver en gående meditation ikke at vare mere end nogle minutter men ved at gå med fuld opmærksomhed og fuld tilstedeværelse i naturen, opnår du en slags symbiose mellem kroppen og sindet, og samtidigt sanser og oplever du naturen på en mere bevidst måde, end du ellers ville gøre. At opleve naturens farver, stemninger, lyde, dufte, skønhed, stilhed - uanset årstid - giver ro i kroppen og tæmmer sindet, og du vil opleve at travlhed bliver erstattet af nærvær.

Er du en rastløs type, kan det at meditere siddende være både angstprovokerende og svært, og her kan gående meditation være en god start.

Gående meditation – sådan gør du: 
Gående meditation behøver ikke at tage mere end 5-10 minutter. Det kan gøres hvor som helst og når som helst og nemt implementeres selv i en travl hverdag, f.eks. i pauserne mellem dine møder, i frokostpausen, fra bilen og ind til huset eller på vej til bussen.

Sådan gør du:

- Start med at beslutte dig for hvorfra og hvortil du vil gå - og hvor længe.

- Begynd at gå langsomt. Bevæg dig i et roligt tempo og forsøg at være fuldt tilstede i hver et skridt du tager og med hver eneste lille bevægelse, som du foretager dig

- Ret blikket skråt fremefter i stedet for at kigge ned på dine fødder

- Mærk din vejrtrækning. Træk vejret roligt og dybt og undgå at forcere vejrtrækningen. Vær opmærksom på dine ind- og udåndinger og på, hvordan kroppen bevæger sig i takt med dit åndedræt

- Mærk forbindelsen med det underlag som du går på. Hvordan føles det under dine fødder for hvert eneste skridt du tager?

- Ret hele din opmærksomhed på din gang og vejrtrækning og forsøg at lukke tanker og lyde ude.  Accepter hvis der kommer tanker og lyde og ret med venlighed opmærksomheden tilbage på den gående øvelse. Husk på at du også er mindful i det øjeblik, hvor du har ”opdaget”, at din opmærksomhed har været på afveje.

- Husk at smile mens du går!

 

Silent walks – gå dig til mere ro
Zennie Bonde Mogensen fra Kropskompagniet har stiftet foreningen ”Silent Walks Society", som tilbyder stille gåture i naturen.

Gåturene – der er gratis – varer 45 minutter og foregår i fuldkommen stilhed. Der afholdes Silent Walks 15 forskellige steder i hele landet – således både på Sjælland, Fyn og Jylland. Du kan læse mere om mødesteder og tidspunkter og i øvrigt tilmelde dig gratis på silentwalksociety.com
 

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.