Lækre bland selv tortilla skåle
Mexicanskinspireret tortillaret, der er en herlig undskyldning for ungerne til at få lov at spise med fingrene.
David Frenkiel og Luise Vindahl, som også står bag den populære madblog "Greenkitchenstories", deler her en skøn opskrift fra deres nyeste kogebog "Green Kitchen derhjemme". De anbefaler at man kommer alle ingredienserne i skåle og stiller dem på bordet. Enkelt og nemt: en skål med avocadomos, en med krydderurter, bønner, grøntsager og yoghurt. Og så deres egne personlige favoritter, som de bruger lidt ekstra tid på: en røget tomatsauce med valnødder, en krydret salsa med mango og majs og søde og stærke cashewnødder.
TOMATSAUCE MED VALNØDDER
1 spsk jomfrukokosolie eller ekstra jomfruolivenolie
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt røget paprika
1 tsk stødt koriander
tsk chiliflager (valgfrit)
1 rød peberfrugt, uden frø og ribber og finthakket
1/2 portion (7. dl) tomatsauce eller dåsetomater
150 g valnødder, grofthakkede
Tip: Hvis ikke du har tomatsauce i køleskabet, kan du tilsætte 2 ds (2 x 400 g) hakkede tomater og 3 spsk tomatpuré (pasta) i stedet og lade retten koge lidt længere, end der står i opskriften. Husk at krydre med salt og peber.
SALSA MED MANGO OG MAJS
1 moden mango
1 frisk majskolbe
Frisk rød chili, uden frø og ribber
1 stor håndfuld (30 g) koriander, kun blade
1 spsk ekstra jomfruolivenolie
saften af en lime
havsalt
SØDE OG STÆRKE CASHEWNØDDER
2 tsk jomfrukokosolie
1/2 tsk stødt cayennepeber
1/2 tsk stødt spidskommen
1 tsk havsalt
125 g cashewnødder
1 spsk ahornsirup
TIL SERVERING
1 stor pose økologiske, GMO-frie tortillachips
2 modne avocadoer, uden sten og kødet gravet ud
1 rød peberfrugt, uden frø og ribber
2 lime
1 ds (400 g) sorte bønner eller kidneybønner, afdryppede og skyllede
2. dl fuldfed yoghurt naturel
paprika
1 pose blandede salatblade
frisk koriander
SÅDAN GØR DU
Lav tomatsauce med valnødder: Varm olien i en gryde og tilsæt spidskommen, paprika, koriander og eventuelt chili. Steg under omrøring, til krydderierne
dufter. Tilsæt peberfrugt og steg i et par minutter. Tilsæt tomatsauce eller dåsetomater og lad det simre i yderligere 5 minutter (20 minutter, hvis du bruger
dåsetomater). Rør valnødderne i. Tag gryden af varmen og stil den til side.
Lav salsa: Halver mangoen på langs af stenen. Grav kødet ud og skær det i terninger. Skær majsene af kolben, hak chilien fint og hak korianderen groft.
Kom alle ingredienser i en skål og dryp med olivenolie og limesaft. Krydr med
salt og peber og vend det rundt.
Lav søde og stærke cashewnødder: Varm kokosolie og krydderier på en stegepande et par minutter ved middel-høj varme. Når det dufter, tilsættes nødder. Steg dem i et par minutter under omrøring. Dryp med ahornsirup og steg i yderligere 30 sekunder under omrøring. Tag nødderne af varmen og stil
dem til side.
Varm ovnen op til 200° og læg bagepapir på en bageplade. Fordel tortillachips på bagepladen og bag dem i 5 minutter, til de er varme og let ristede. Pas på, de ikke branker!
Mos avocadoen, skær den røde peberfrugt i terninger og del lime i både. Anret det hele i skåle, stil dem på bordet (se foto side 178) og lad alle selv vælge, hvad
der skal i netop deres tortillaskål.