Sådan laver du hjemmelavet is med børnene

Is hører ikke kun en varm sommerdag til, og is er heller ikke kun noget, man køber i kiosken. Faktisk kan du forholdsvis let selv lave hjemmelavet is og tag gerne børnene med.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du nemt kan lave din egen is derhjemme.

1. Lav din egen is

Hvis man ønsker at forsøge sig med hjemmelavet is, skal man investere i en ismaskine. Er du i tvivl om hvilken type, der bedst passer til dine behov, så kan du eventuelt læse Forbrugsguidens artikel om markedets bedste ismaskiner. Her ser de nærmere på en lang række ismaskine tests, og samler alle testvinderne, så du nemt kan danne dig et overblik over hvilke modeller der klarer sig bedst i test.

Med en ismaskine kan man lave sin egen is, og derfor er det også muligt at lave netop den smagsvariant, som er din favorit. I princippet kan man bare udvælge nogle ingredienser og fylde dem i maskinen. Det kan være frugt og bær fra haven, friske æg, chokolade eller fløde. Du kommer hurtigt til at kunne smage en klar forskel, når du bruger friske ingredienser. Du kan både lave din egen mælke-is, flødeis, sorbet eller yoghurtis.

Med eller uden kompressor
Man kan både få en ismaskine med og uden kompressor. En ismaskine med kompressor klarer stort set alt arbejdet for dig, for den både rører rundt, fryser ismassen og fungerer som køleskab.

En ismaskine uden kompressor kan også blande ingredienserne, men man skal selv køle ismassen ned i fryseren, og det tager 18-24 timer at fryse isen ordentligt. Husk derfor at have plads i fryseren, hvis din ismaskine ikke har en kompressor.

Rengøringen kan være et minus ved en ismaskine, for det kan godt være besværligt at rengøre maskinen.

Guide: Sådan laver du hjemmelavet is:

Bland ingredienserne: Start med at piske æggeblommer (gerne pasteuriserede) sammen med sukker. Så varmes mælken op, men ikke så meget at den koger, for så kan sukkeret i mælken karamellisere. Hæld mælken lidt ad gangen over æggeblommerne, og sæt derefter gryden på blusset og varm mælken op.

Hold temperaturen: Rør omhyggeligt med en dejskaber i gryden, mens du holder øje med temperaturen. Temperaturen skal ramme 84 grader præcist, for så opnår man den bedste konsistens. Tag gryden af, når de 84 grader er nået.

Bland med frugt og bær: Bland nu massen med de ønskede bær eller frugter og kom blandingen i ismaskinen. Har du en ismaskine med kompressor, så klarer maskinen resten af arbejdet inklusiv frysetiden. Har din ismaskine ikke kompressor, så kan du i stedet køle ismassen ned i fryseren.

 

Gode opskrifter på hjemmelavet is:

Baseret på en opskrift fra Kogebogen.dk bringer vi her en liste over gode typer hjemmelavet is, som man let kan lave hjemme i eget køkken. Der er noget for enhver smag, og også for dig der foretrækker en fedtfattig variant. For at få de hele opskrifter kan du læse mere på her.

  1. Armagnac-iscreme serveret med svesker
  2. Banan-is
  3. Chokolade-is Ecorces d’Orange
  4. Italiensk mælke-is
  5. Vanille creme-is
  6. Æble-is
  7. Æble-karamel-is med franske vafler
  8. Fersken-is med hindbærpuré (fedtfattig)
  9. Hindbær-is (fedtfattig)
  10. Jordbær-is (fedtfattig)
  11. Kvark-is med rosiner i portvin (fedtfattig)