Svensk skik hyldes i Tivoli

Søndag den 13. december hylder Tivoli legenden Lucia, der led martyrdøden for de fattige, med et stort optog bestående af 110 syngende piger. Luciaoptoget går gennem Carstensens have fra kl. 17:30 mens der bl.a. synges Nu bæres lyset frem.

Som en del af nedtællingen til juleaften spiller den 13. december, kendt som Luciadagen, en væsentlig rolle. Der er nok tale om en gammel svensk skik, hvor et fakkeloptog gik fra ødegård til ødegård med den vakreste pige forrest for at vække gårdens karle. Men vi har for længst taget traditionen til os som vores egen og bruger anledningen til at tænde lys i mørket. 

Tivoli har til lejligheden samlet fem forskellige kor, der tilsammen tæller over 100 piger til i et stort fælles kor. Korene består af børne- og ungdomskor fra København og er blandt de største på deres felt. Udover "Nu bæres lyset frem" fremføres også sangene Et barn er født i Betlehem, Dejlig er den himmel blå, Jingle Bells samt Hvad er det, der gør jul til noget særligt, der vandt DR P2´s jule sangs konkurrence. Turen gennem Tivoli starter fra Den flyvende Kuffert.

Fakta om Lucia myten
Den 13. december er luciadag. Navnet Lucia stammer fra det latinske ord LUX, der betyder lys. Lucia skal ifølge legenden have levet under Diocletians kristenforfølgelser, hvor hun blev martyr. Det skete, da hun blev kristen efter at have oplevet sin mor blive helbredt ved Agathe af Cathanias grav, hvor Agathe også viste sig for de to.
 
I taknemmelighed gav Lucia sine ejendele til de fattige og bragte mad til dem. Hun havde lys på hovedet, så hun havde begge hænder fri til at hjælpe. Lucias forlovede blev så gal over denne godgørenhed og at hun havde givet sine ejendele bort, at han meldte hende til myndighederne. De bestemte, at hun skulle tilbringe sin tid på et bordel, men da hun skulle sendes af sted, kunne end ikke vilde okser flytte hende fra jorden. De forsøgte at brænde hende, men heller ikke det lykkedes, og først da de jog et sværd gennem hende, døde hun. Så dramatisk bliver det ikke i Tivoli, når Luciadagen markeres.
 
På Luciadagen (13/12) 1927 arrangerede Stockholms Dagblad det første offentlige Luciaoptog, og skikken, som egentlig stammer fra Västergötland, men er kraftigt manipuleret i sin nuværende form, spredtes hurtigt i hele Sverige, hvorfra den i 1944 kom til Danmark, da det første Luciaoptog arrangeredes i National-Scala i København.

Kilde: Gyldendal Den store danske.