Essentielle olier i maden

Du kender sikkert essentielle olier både som duft og iblandet cremer. Men faktisk kan du også bruge essentielle olier som en sund smagsgiver i din mad. Læs med og blive klogere på, hvordan essentielle olier gavner din krop indefra - og få tips til, hvordan du anvender dem i madlavningen. 

Brugen af æteriske olier går mange tusind år tilbage. De fleste af os forbinder normalt essentielle eller æteriske olier med noget, man benytter ”udenpå” kroppen. F.eks. kender vi dem fra aromaterapi og saunagus, ligesom de bruges flittigt ved kosmetiske behandlinger eller som plejende ingrediens i cremer og som duft. Men faktisk bruges en lang række essentielle olier også som smagsgiver i både fødevarer og slik, og ved at tilsætte få dråber, når du laver mad eller bager, kan du både booste smagen og din sundhed og smøre kroppen indefra.
 

Sunde dråber for dit helbred
Essentielle olier udvindes fra bl.a. blomster, planter, frugter og træer, og da olierne indeholder en lang række stoffer, der hver især kan gavne helbredet, har de længe været brugt indenfor den medicinske verden til behandling af forskellige sygdomme og lidelser. F.eks. mener man, at både essentiel appelsin- og nellikeolie virker antibakterielt og gavner tænder og tandkød, at citronolie virker udrensende, og at essentiel olie af ingefær styrker kredsløbet og fordøjelsen og modvirker kvalme og hovedpine.

6 sunde essentielle olier

Citronolie
Det er det godt for: Virker rensende og basedannende. Menes at klarer hjernen og have en gavnlig effekt på kroppens slimhinder.

Sådan bruger du det: Både citron- og appelsinolie kan desuden anvendes i desserter, hjemmelavet is, kager og bagværk, lemoncurd, i kyllingeretter eller i dressing og marinader. Du kan også tilsætte en enkelt dråbe i et glas vand om morgenen og drikke det på tom mave.

Ingefærolie
Det er det godt for: Ingefær som essentiel olie kan det samme som den friske rod. Ingefær er varmende og virker derfor effektivt på kredsløbet, hvis du lider af kolde hænder eller fødder, ligesom det modvirker kvalme og hovedpine.

Sådan bruger du det: Smager godt i småkager og andre typer bagværk. Eller som ekstra pift i chai-latte eller krydret urte.

Kanelolie
Det er det godt for: Kanel har antibakterielle egenskaber og virker styrkende på både fordøjelsen og luftvejene.

Sådan bruger du det: Tilsæt det i kager og bagværk, f.eks. muffins eller i kaffe, varm kakao eller chai-te. Smager også dejligt i appelsinsalat, kødretter eller i hjemmelavet is.

Pebermynteolie
Det er det godt for: Mynte og pebermynte virker fremmende på fordøjelsen og kan have en lindrende effekt på f.eks. diarre, oppustethed og dårlig ånde. Virker desuden lindrende og udrensende på luftvejene, bihuler og svælg.

Sådan bruger du det: Olien kan bl.a. bruges i kager, is og desserter. Prøv f.eks. at lave din egen After Eight chokolade, mums!

Dildolie
Det er det godt for: Dild er godt for fordøjelsen og lindrer bl.a. oppustethed. Det siges også at virke beroligende og dulme nerverne.

Sådan bruger du det: Kan anvendes i f.eks. fiskeretter, dressinger og marinader eller i yoghurt-dip.

Rosmarinolie
Det er det godt for: Udover at virke udrensende menes rosmarin at stimulere hjernen, booste hukommelsen og give mental klarhed.

Sådan bruger du det: Anvend olien i kød- og lammeretter, i marinader eller som smagsgiver i risotto, lasagne og frikadellefars.

 

QUICKGUIDE– sådan bruger du essentielle olier i maden

  1. Da essentielle olier er meget koncentrerede, skal du ikke bruge dem ufortyndede.
  2. Sørg for at opløse dem i f.eks. fedtstof, salt, eddike, sukker, honning eller alkohol inden brug. Husk også at blande olierne godt med maden.
  3. undgå at klø dig i øjet eller lignende, lige efter at du har rørt ved de essentielle olier eller mad med dem i.
  4. Er du gravid, ammer eller syg/tager medicin, bør du tale med lægen, inden du indtager essentielle olier.

 

Kilde: Sandra Pugliese. ”Essentielle olier i mad og drikke: Himmelsk smag og sundhed – i blot en dråbe”. Muusmann Forlag.

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.