Skær flotte græskarlygter

At arbejde med græskar er en fedtet, nasset og slimet opgave. Det betyder, at det at det kan være svært at styre kniven, (sørg derfor for, at der er en voksen der kan hjælpe), men også at det ofte falder sammen efter et par dage. Det kan undgås - se hvordan nedenfor. 

Lad børnene optegne øjne, næse og mund, og hjælpe med at skovle indmaden ud af græskaret. Og husk, at I kan lave den dejligste Græskarsuppe af indmaden.

Du skal bruge:
● Et helt græskar
● Et par aviser
● En spritpen
● En tyndbladet kniv
● En grydeske

Sådan gør du:
● Stil dit græskar på aviserne
● Tegn omrids af låget på toppen af græskarret med spritpennen, og skær det af med en skarp kniv. Hullet skal være så stort, at man kan tage al indmaden ud med hånden og en stor ske.
● Skær kødtrevler og kerner fri, og lad børnene skrabe dem ud med grydeskeen. (Husk at græskarkødet kan bruges i en skøn græskarsuppe - og græskarkerner kan tørres og bruges i brød eller ristes på panden og nydes i salater.)
● Skrab græskarrets indvendige side med grydeskeen indtil siderne er jævne. Bunden af det udskårne græskar skal være fladt indvendig, så fyrfad lysene kan stå lige.
● Pensl græskarrets indvendige side med fx atamon - så mugner det ikke og falder sammen så hurtigt.
● Tegn græskarmandens øjne, næse og mund op med spritpennen. Skær herefter forsigtigt langs de tegnede linier.
● Sæt evt. et fyrfadslys i bunden af græskarret, så kan det fungere som lygte. Man kan også putte en lyskæde i - så kan græskarret lyse hele tiden.
● Græskar indeholder en del naturligt sukker, og derfor kan der komme små bananfluer omkring græskarhovedet, efterhånden som græskarhovedet går i opløsning. Det kan derfor være en fordel at anbringe hovedet udendørs - hvis du har mulighed for det.
● Små græskar kan også pyntes ved enten at tegne eller male dem. Læg dem så sammen på et fad, eller som en lille familie i vindueskarmen.