Skønne Luciabrød på Lucia
Den 13. december er det Lucia, som fejres med optog og sang. Traditionen er svensk og oprindeligt en markering af vintersolhverv og lysets tilbagevenden. Siden midten af 1900-tallet er Lucia også fejret i Danmark. Ifølge traditionen iklædes børnene hvide kjortler og går optog med lys i hånden, mens de synger den traditionelle luciasang. Herefter nydes skønne gule safran-brød - lussemuffins eller safran-briocher.
Det skal du bruge til ca. 12 lussebrød - eller luciabrød
- 75 g smør
- 1 1⁄2 dl mælk
- 25 g gær
- 1 tsk sukker
- 1⁄4 tsk safrantråde (ca. ¼ gram)
- 1 æg
- 1⁄2 tsk groft salt
- 400 g hvedemel (ca. 6 1⁄2 dl)
- Sammenpisket æg til pensling
- Korender til pynt
Sådan gør du
Smelt smøret over svag varme og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud.
Bland sukker og safran i en morter, til safrantrådene er helt knust. Rør "safransukkeret" i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (Forsigtig med melet).
Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker.
Tril/rul nogle stykker i fingertykke pølser, der formes til S"er.
Del de andre stykker dej i hver 3 dele og tril dem til 13 cm lange pølser. Form pølserne til figurer - som vist på billedet. Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Derefter pensler du brødene med æg, og pynter med korender. Bag luciabrødene midt i ovnen. Server evt. luciabrødene med koldt smør.
Lucia-sangen
Du kender sikkert Lucia melodien - og her får du teksten:
Nu bæres lyset frem
stolt på din krone.
Rundt om i hus og hjem
sangen skal tone.
Nu på Luciadag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia.
Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge.
Gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia.