Spis væskebalancen i top

Vand er livsvigtigt, og når det er varmt, er der risiko for at dehydrere, fordi du sveder mere og måske glemmer at drikke nok. Men har du svært ved at drikke de anbefalede 2 liter om dagen, kan du tage maden til hjælp. Mange frugter og grøntsager indeholder nemlig også vand. Få tips til hvordan du snacker dig velhydreret.

Vand er livsvigtigt, og uden vand dør du. Vand bidrager blandt andet til at din hjerne kan fungere optimalt og er med til at holde dig frisk og klar, og får du ikke tilstrækkeligti løbet af dagen, svækker det flere af kroppens funktioner og forringer din koncentrationsevne og hukommelse. Din krop har brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men da du får tilført godt en liter gennem maden, bør du drikke ca. 1½ liter væske om dagen. I sommervarmen og ved høj fysisk aktivitet, hvor du sveder mere og derfor mister meget væske, har din krop brug for endnu mere vand. 
Den sundeste måde at dække dit væskebehov og slukke tørsten på er med vand fra vandhanen. Det er nemlig både rent, billigt og en kilde til vigtige mineraler som kalcium, jod og magnesium. Men hvis du har svært ved at drikke den anbefalede dosis vand, eller hvis du ikke føler tørst og derfor ikke får drukket nok, så kunne det måske være en løsning at ”spise dit vand” og på den måde stadig få dit væskebehov dækket. De mest vandholdige grøntsager og frugter kan faktisk indeholde op til 90 % vand, så spiser du fx. 250 gram af de mest vandholdige af slagsen, ja så svarer det til et helt glas vand. 

Mad, der indeholder masser af vand
Oversigten viser nogle af de mest vandholdige grøntsager og frugter. Vandindholdet gælder for rå grøntsager.

Agurk 96,4%
Radise 95,9%
Icebergsalat 95,3%
Hovedsalat 95,5%
Kinaradise 94,8%
Squash 94,7%
Kinakål 94,7%
Tomat 94,0%
Grøn peberfrugt 93,7%
Netmelon 93,0%
Honningmelon 92,6%
Fennikel 92,6%
Rødkål 91,1%
Vandmelon 90,2%
Jordbær 90,1%

 

3 tips til gode vandvaner

1. Download en drikke-app
Hvis det kniber det med at huske at drikke, kan du sætte alarmen på mobilen og mind dig om at huske at drikke et glas vand i timen. Der findes også flere app´s, som hjælper dig med at huske og drikke. Fx app´en "Drink water" eller "Min vandbalance".

2. Gør dit vand mere spændende
Det bliver mere interessant at drikke vand, når det ser indbydende ud og smager af andet end vand. Frys bær, granatæblekerner eller vindruer og kom dem i vandet – det holder både vandet koldt og giver en god smag. Du kan pifte smagen op med frisk mynte, koriander eller ingefær. Eller ved at tilsætte skiver af frisk kiwi, jordbær, citrom appelsin, agurk eller melon.

Tip !
Bogen ”Infused water – vitaminfyldt, smagfuldt og slankende vand”af Sandra Pugliese kan du få masser af inspiration til, hvordan du pifter dit vand op. Desuden kan du blive klogere på, hvad Infused water er, og hvilke sundhedsfremmende egenskaber det har. Bogen indeholder desuden 50 sunde, lette og smagfulde opskrifter på infused water med frisk frugt, grønt og krydderurter samt masser af tips og inspiration til udnyttelse af fyldet, når vandet er drukket. Bogen koster kr. 179,95 og udkommer på Muusmanns Forlag.

3. Køb en cool vandflaske
Det er nemmere at drikke nok, hvis du altid har en vandflaske på dig, fx på arbejde eller når du kører bil, shopper eller dyrker motion. Men mange vandflasker er ikke beregnet til at blive genbrugt, da de indeholder stoffer, der bl.a. kan virke hormonforstyrrende. Anskaf dig derfor en flaske af glas eller en BPA-fri vandflaske i et lækkert design. Sæt dig et mål om, at du skal have tømt flasken første gang, inden du spiser frokost eller at du til din aftensmad skal drikke en hel flaske.

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.