Tag på mælkebøtte tur
Tag med familien på mælkebøtte tur, og pluk de små sprøde blade, som er så gode i salater og te.
Pluk mælkebøtter
De solgule mælkebøtter pryder markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en meget anvendelig lille plante. Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og udtræk af planten siges blandt andet, at lindre ledsmerter, urinvejsbetændelse og virke vandrivende. . Mælkebøtte er også kendt for sin lindrende virkning, når man har brændt sig på en brændenælde. Lidt mælkebøttesaft på det ramte område kan have en let smertestillende effekt.
Er man så heldig, at have adgang til mælkebøtter - vel at mærke fra et område, hvor jorden ikke er forurenet med gødning - så kan mælkebøtten plukkes og anvendes i en skøn forårssalat, i urtesalten - og til mælkebøtte-te. Især de ny, spæde forårsskud er rigtig gode i salater, mens blomsten er god til urtete. Af mælkebøtte kan man også fremstille mælkebøttevin - og roden kan spises som grønsag. Roden indeholder ganske vist små mængder giftige stoffer, men de forsvinder ved kogning.
Mælkebøttesalat:
Pluk, skyl og hak masser af spæde mælkebøtteblade og kom dem i en skål med friske tomater, agurk, syre og andet godt. Overhæld salaten med en olie-eddike-dressing.
Mælkebøtte-te:
Pluk, skyl og hak spæde mælkebøtteblade og blomster. Lad dem trække et par minutter i kogende vand, så har du en dejlig og sødmefuld, let te. Teen egner sig også rigtig godt til iste. Tilsæt lidt citronsaft og sukker, og lad teen afkøle. Serveret med isterninger på en varm dag, er den frisk og læskende.