Tips til mindre madspild i julen
Vil du du også spare miljøet for madspild og spare penge på julens madbudget - uden at der går noget fra julehyggen?
Birte Brorson, som er rådgiver med speciale i økologisk og klimavenlig køkkenomlægning hos forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har nogle gode tips:
”Naturligvis skal vi hygge os med dejlig mad på julebordet. Der behøver bare ikke at være så mange retter, at vi kan blive dobbelt mætte. Brug hellere tid og penge på få lækre retter af høj kvalitet end på at fylde bordet op til bristepunktet,” siger Birte Brorson, som har udarbejdet en række gode råd og opskrifter om at undgå madspild i julen.
”Julen er højsæson for madspild, og i år bliver det særligt voldsomt, fordi der er så mange fridage. Vi får mange ekstra måltider med familien og adskilligt flere julefrokoster. Vi vil købe ind til dobbelt det antal mennesker, vi skal mætte. Det er dyrt og belaster klima, miljø og grundvand helt unødvendigt.”
Hvor sker madspildet?
• Under indkøbet, hvor du virkelig skal holde igen: Planlæg og skriv indkøbslister.
• Under opbevaring, hold vågent øje med holdbarheden.
• Under tilberedningen, vær omhyggelig med ikke at tilberede for meget og prøv at udnytte varerne fuldt ud, som oldemor gjorde.
• Efter måltidet, vær hurtig til at redde resterne ind på køl og frys.
4 GODE RÅD
1. Ryd hylderne og skaf plads til julen
Ellers bliver pladsmangel en god undskyldning for at bruge skraldespanden. Brug de første uger af december til at spise dig igennem alt det, du har på lager. Det sparer penge. Skriv en liste over alt hvad køl, frys og skabe gemmer: Ris, bulgur, kikærter, grahamsmel, alt for meget karry, sjatter af frosne ærter og majs, to frosne rundstykker, en kvart kylling, en rest hvidkål, tre halvtriste løg og to sjatter ketchup. Brug de kreative evner og skab en madplan, hvor det meste fra listen bliver spist, så der bliver plads til juleindkøbene.
2. Organisering af kampen mod madspild
Mindre madspild skal organiseres, det skal være lige så let at lægge kålstokken eller kartoffelmosen fra sig i køleskabet som at kaste den i skraldespanden. Gem de store syltetøjsglas fra rødbeder, sild og asier. De er gode til madrester. Sæt permanent dine ”tupperware” på køl eller i fryseren til opsamling af brødender, tomatender, kød- og pålægsrester. Gem også rester fra klargøringen af grøntsager (kålstokke, persillekviste, poretoppe, det sidste stykke af kålhovedet). Alle de rester, du lærer at bruge, skal have sin plads, så det er let at overskue, hvornår der er nok til en hel ret. Gem resterne fra de færdige retter - det er sjovt at skabe ny lækker mad ud fra gårsdagens rester, og så sparer det tid og penge.
3. Lidt-men-godt julefrokost
Overdådige julefrokoster er blevet ”not”! Tre-fire retter, som du har kræset for, er ”hot”. Inviter til en bæredygtig julefrokost. Skær ned på antallet af retter og frås i økologiske delikatesser i stedet. Færre retter giver mindre madspild og god økonomi. Så kan du hæve kvaliteten. En fiskeret - en kødret - en salat eller grøntsagsret - som afslutning noget ost eller dessert. Alt sammen serveret med det lækreste brød.
4. Endestation er komposten
Tænk på, at fødevarer, som kan komposteres, skal retur i naturens kredsløb i stedet for at blive sendt op gennem skorstenen på forbrændingsanstalten. Læs om kompostering på nettet – din kommune har retningslinjerne.