Undgå madspild - og spar penge!
Stop Spild Af Mad´s mini-guide til at undgå madspild og spare penge - helt konkret kan en gennemsnitsfamilie på et år spare over 7.000 kr. Mindre madspild betyder, at man også sparer penge, sparer tid og samtidigt sparer miljøbelastningen.
Lav "Reste Tapas" hver søndag, hvor du husker at "spise op" i dit køleskab og bruger alle de gode rester. Hver måned skal du gøre det samme med din fryser og udnytte de gode rester, som du har gemt.
Gør som supermarkederne - hav et flow i dit køleskab, din fryser og dine køkkenskabe, så de ældre og de åbne fødevarer stilles forrest og helst på en hylde i din øjenhøjde, så du hele tiden er opmærksom på maden og du husker at bruge maden op først.
Brug Apps mod madspild og spar penge - der er mange gode Apps mod madspild at hente, bl.a.: Holdbarhed, For Resten, Too Good To Go, YourLocal, SwipeShark, Red Maden, Foopla og Sanker.
I supermarkedet: Gå efter datovarer hvis du alligevel skal spise maden i dag. Flere butikker tilbyder i dag datovarer til nedsatte priser. Gå efter datovarerne, hvis du skal bruge maden samme dag - så hjælper du også butikkerne med at mindske madspild og du kan samtidigt spare penge.
Lær at opbevare maden rigtigt - æbler, pærer, bananer og appelsiner skal helst ikke i berøring med hinanden, ellers modnes de hurtigere. Tomater, avocado, rugbrød, kartofler, bananer og citrusfrugter skal opbevares udenfor køleskabet. Broccoli, asparges, blomkål, champignoner, forårsløg, grønne bønner, gulerødder, salathoved, ingefær, kål, løg, persille, porrer, ruccola, salat og spinat opbevares i køleskabet. Brug kun emballage, som er egnet til fødevarer.
Fra mad til mad - gendyrk maden. Gendyrk trenden er i gang, og du kan gendyrke meget direkte i din vindueskarm. Du kan gendyrke bl.a.: selleri, hvidløg, forårsløg, kål, salat, krydderurter, fennikel, koriander, gulerødder, porrer og meget mere.
Udnyt gratis mad i naturen - når f.eks. æblesæson er i gang. Har du venner med æbletræer i haven, så hjælp dem med at plukke æblerne og aftal at du får halvdelen med hjem.
Fra madspild til overskud: Flere private yder madhjælp til fattige danskere
Flere mindrebemidlede danskere har akut behov for madhjælp. Heldigvis vokser antal af private borgerinitiativer, som yder madhjælp til økonomisk trængte familier. Private frivillige initiativer som Del Maden og Kolding Madhjælp har travlt med at dele maden ud.
Danmarks madspild kan i princippet brødføde en hel million danskere om året. Flere danskere oplever et stigende behov for økonomisk hjælp - og heldigvis er der hjælp at hente. Antal af private borgerinitiativer vokser med eksplosiv hast - både med formål at mindske madspild og samtidigt hjælpe sine medborgere. Private borgere opretter grupper og sider på Facebook og deler deres overskudsmad med mindrebemidlede danskere og trængte familier. Overalt i Danmark spirer det med nye hjælpeinitiativer - og de udsatte danskere finder i bogstaveligt forstand gratis mad på Facebook. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har undersøgt området.
Kolding Madhjælp, et frivilligt hjælpeinitiativ til trængte borgere i Kolding, har eksisteret i over et år og uddeler mad som aldrig før. Formand Ida Merethe Jørgensen mærker stigende strøm af udsatte danskere, der har behov for madhjælp:
"På Kolding Madhjælp er vores modtagere en skøn blanding af etnicitet," fortæller Ida Merethe Jørgensen. "Der er en del, der er på kontanthjælp af forskellige årsager, som er blevet ramt af kontanthjælpsloftet. De er syge, handicappede, studerende, pensionister, hjemløse, arbejdsløse - ja alle på overførselsindkomst, der har brug for en hjælpende hånd med mad. Det er et kæmpe arbejde at skaffe mad nok, men vores motto er, at ingen skal gå sultne i seng - så vi gør, hvad vi kan. Vi er blevet registreret hos Fødevarestyrelsen og har fået en Smiley, så vi er sikre på, at dét vi udleverer er 100% i orden."
Det private initiativ i Favrskov Del Maden er igangsat af ildsjælen Jørgen Mathiesen for ca. 2 år siden. Del Maden yder gratis madhjælp til lokale fattige familier - og senest har Del Maden fået ekstra hestekræfter i form af en ny kølebil sponsoreret af Poul Due Jensens Fond, hvilket har tiltrukket en hel del medieopmærksomhed og derved også flere ansøgere. Jørgen Mathiesen har travlt:
"Vi hjælper mange flere fattige familier i dag, i forhold til for to år siden," beretter Jørgen Mathiesen. "Vi havde i første halvår 2016 ca. 70 adresser, men det er i den seneste måned vokset til ca. 90 adresser, og vi får også henvendelser fra personer der bor uden for vores dækningsområde. Der er et stort behov for madhjælp derude i dagens Danmark - og jeg opfordrer alle interesserede til at igangsætte lignende initiativer, som det 'Del Maden' har startet. Der er lige nu brug for alle gode kræfter."
Frivilligt privatinitiativ Den Nordjyske Hjælpegruppe mærker også voksende og akut behov for madhjælp. Medstifter Winnie Gade og gruppens frivillige har ekstra travlt med at hjælpe de udsatte:
"Det er fantastisk livsbekræftende at se så mange private borgere, der hjælper de udsatte," siger Winnie Gade. "Men jeg vil dog gerne kraftigt opfordre til at man undersøger tingene grundigt ved hjælp af Fødevarestyrelsen, inden man kaster sig ud i at oprette en Facebookgruppe for at hjælpe vores mindrebemidlede medborgere med overskudsmad. Det er nemlig uhyre vigtigt at maden til de udsatte er 100% i orden."