Høj faktor mere kemi

Nu er det ikke for at skræmme, men faktum er, at der er flere eksempler på UV-filtre, der efter årevis på markedet er blevet forbudt. Tænk hvis din yndlings solcreme til ungerne indeholder sådan en ingrediens? Vi smører i dag vores børn med solcreme, som vi ikke kender langtidsvirkningen af.

Når vi smører vores børn med solcreme, er det fordi vi gerne vil beskytte dem mod at udvikle hudkræft. Derfor har jeg i min bog, Sund hud til børn, allieret mig med Kræftens Bekæmpelse til kapitlet om solcreme. Ha’ det i baghovedet, for når jeg anbefaler lavere faktor og tøj og skygge i stedet for solcreme, så er det fuldt forsvarligt i forhold til at beskytte børnene mod udvikling af hudkræft. Vi er som forældre bare blevet så bange for den sygdom, at vi overdriver beskyttelsen (nogle gør) eller beskytter forkert (brug af solcreme frem for tøj og skygge), og det ses bl.a. på købet af solcreme med høje faktortal til børn.

Så lad mig slå fast med syvtommersøm:
Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen anbefaler solcreme med faktor 15, hvor tøjet ikke dækker til hjemlige forhold og almindelige nordiske hudtyper.
Faktor højere end 15 er overflødigt for langt de fleste børn. Undtaget er naturligvis dem med ekstrem lys hud.
Alligevel smører danske forældre, stort set over én kam, hver eneste dag solen titter den mindste smule frem bag skyerne, fra tidlig morgen og flere gange om dagen deres småbørn med solcreme, der har et unødvendigt højt faktortal. Det mener jeg jo er synd og skam (og jeg er ikke alene om det, vil jeg skynde mig at sige).

Faktortallet fortæller, hvor effektivt solcremen skærmer mod solen, og det opnår man ved at tilsætte de såkaldte UV-filtre (UV fordi det handler om solens ultraviolette stråler). Desværre har vist sig, at mange UV-filtre er problematiske, både når det gælder risiko for allergi – men især i forhold til mistanker om, at de er hormonforstyrrende.

Jeg er IKKE ude i et korstog imod solcreme generelt, men når du får anbefalet at stoppe ved faktor 30, så er det et godt råd. Jeg vil sige 15, for hvem har mere forstand på forebyggelse af kræft end Kræftens Bekæmpelse? Jo højere faktortallet er, jo mere UV-filter er der i, og jo mere kontakt får dit barn med stoffer, der potentielt kan være sundhedsskadelige. Det kan jeg slet ikke forstå, der ikke er mere fokus på, må jeg indrømme.

Den sundeste løsning
Så vil du vælge den sundeste løsning, skal du snuppe den faktor, der anbefales af forskere fra højeste sted (selvfølgelig højere faktor sydpå). Og husk, at solcreme kun er en af flere muligheder for at beskytte børnene. Tøj og skygge er både sundere og billigere (lad tøjet dække mere, når I er sydpå).

Glem alt om soltøj
Når man taler om pris, så er faktor 15 også billigere end faktor 30, for det er UV-filtrene, der koster. Faktor 20+ er altså en dyr og usund løsning.
Og glem alt hvad der hedder soltøj. Det beskytter måske faktor 50, men det er også i de fleste tilfælde vha. UV-filtre, der er tilsat vævningen – det ville jeg aldrig købe til mine egne børn. De bader med det og sveder i det – ingen aner, hvor kemikalierne i tøjet ender. Helt sikkert i vandmiljøet, og her skader det dyrelivet – men noget af det trænger måske også ind i kroppen. Det ved ingen. En almindelig t-shirt beskytter faktor 15.

SÅ tror jeg, at jeg stopper nu – jeg kunne jo blive ved!

Karoline Lawætz

Videnskabsjournalist og forfatter Karoline Lawætz giver dig svar på alt om hudpleje og mærkningsordninger.