Kend de giftige bær og planter

Forår og sommer er fuld af duftende blomster, grønne planter og søde bær. Som forældre, og særligt som forældre til børn i et- til treårsalderen, skal man være opmærksom på, at villa- og sommerhushavens smukke bær og planter kan være giftige for børnene.

Småbørn særligt udsatte
Giftlinjen modtager årligt op mod 15.000 henvendelser fra bekymrede borgere. Særligt i sommermånederne er der mange henvendelser fra forældre om bær og planter. De fleste ulykker, der er forårsaget af giftige bær kræver ikke behandling. Men de mere alvorlige af slagsen kræver en akut medicinsk behandling. Der er også tilfælde, hvor børnene skal en tur på skadestuen eller indlægges på sygehus.
”Selv om det er meget sjældent, at det går rigtig galt, er det godt at få vurderet situationen. Mange forældre ved ikke så meget om, hvad der er giftigt, og hvad der ikke er, så de ringer derfor til Giftlinjen,” siger Peter Jacobsen, overlæge ved Giftlinjen.

Gode råd hvis du har mistanke om forgiftning
Det kan være vanskeligt at undgå de giftige plantevækster, og at rydde haven fuldstændig er ren utopi. Forældre kan dog med fordel luge ud i de områder af haven, hvor børnene færdes mest. For forældre med helt små børn, er der ikke andet for end at holde et vågent øje med børnene, når de udforsker naturens verden. Hvis det er for sent og skaden er sket, bør forældre være opmærksomme på følgende:

 

  1. Ring til Giftlinjen på 82 12 12 12 døgnet rundt for at få råd og vejledning.
  2. Se ikke tiden an, hvis du tror, der kan være sket en forgiftning. Det kan vare flere timer, inden barnet viser tegn på forgiftning.
  3. Hvis barnet har spist et giftigt bær eller plante: Fjern eventuelle rester fra munden med en finger, og skyl munden med vand. Giv et glas væske, f.eks. mælk eller vand. Medbring altid bær eller plante, hvis du tager til lægen eller på skadestuen.

 

Kend de giftige bær og planter
Især havens bær, kan være fristende for børn at smage på, men forgiftning som følge af indtagelse af blomster, blade og bælge kan også ske blandt helt små børn, som jo ofte undersøger verden ved at putte ting i munden.
Her følger seks af havens giftigste planter:

  1. Taksens frø er giftige. Giv barnet væske. Kontakt læge, hvis bær eller andre plantedele er indtaget.
  2. Guldregn er meget giftig - både blade, blomster og bælge. Tag på skadestuen, hvis barnet har spist mere end et par blade.
  3. Kaprifoliens bær er giftige. Tag på skadestuen, hvis barnet har spist mere end 10 bær.
  4. Fingerbøl (digitalis) er meget giftig. Symptomer er kvalme og påvirkning af hjertet. Kontakt læge ved indtagelse af plantedele.
  5. Stormhat er meget giftig. Man bør straks opsøge læge eller skadestue ved indtagelse.
  6. Gifttyden er meget giftig, men heldigvis sjælden. Symptom er fx åndedrætsbesvær få minutter efter indtagelse. Man bør straks opsøge læge eller skadestue ved indtagelse.

For mere information om giftige bær og planter på Giftlinjen.dk