Spis jer sunde i sommerens bær

Jordbær, hindbær, solbær og kirsebær rimer på sommer. Og da sommerens mange lækre og farvstrålende bær er både søde, sunde og kalorielette, er det bare med at guffe løs af dem. I denne lille bærguide kan du blive lidt klogere på sommerens forskellige bær og få inspiration til, hvordan du anvender dem.

Jordbær, stikkelsbær, hindbær, blåbær. Trods deres ringe størrelse så er bær rene sundhedsbomber, og selvom det måske lyder mærkeligt, så skyldes det blandt andet deres størrelse. I både frugter og bær sidder mange af de sunde stoffer nemlig især i skrællen, og da bærs overflade er langt større end andre frugters, betyder det, at bær – trods deres beskedne størrelse – giver mere sundhed pr. gram. Når du spiser fx 100 gram bær, får du nemlig langt mere ”overflade”, end når du spiser fx 100 gram æble. Desuden bugner bær af nogle af de kraftigste antioxydanter. Det er de såkaldte anthocyaniner, som er de farvestoffer, der giver bær deres flotte røde, blå eller lilla farve og indeholder en række vigtige vitaminer, herunder B-, E- og især C-vitaminer samt forskellige mineraler, fx magnesium, kalium, fosfor og jern. Er du vild med bær, så kan du i øvrigt glæde dig over, at de fleste bær har et meget lavt kalorieindhold og i øvrigt indeholder masser af kostfibre, der mætter godt og sætter skub i fordøjelsen. 

Spis bær i mange farver
For at få så mange af de sunde stoffer, som de forskellige bær indeholder, bør du ikke kun gå efter jordbær eller blåbær men spise bær fra hele farvepaletten og smage på nogle af de mere sjældne og specielle bær som fx tyttebær, tranebær, og havtorn. Den letteste måde at få masser af bær på er ved at spise et par store håndfulde som lækker snack. Du kan også give ungerne en skålfuld bær i stedet for slik – de er næsten lige så søde og meget sundere. Og så tæller bær med i de anbefalede 600 gram frugt og grønt, som du bør spise hver dag. Og husk at den danske natur er et rent skatkammer hvad angår vilde bær. Så hvorfor ikke bruge sommerdagene sammen med familien på at gå på bærjagt i skoven, haven eller ved stranden.

Bærguide: 10 suveræne bær

Jordbær
Jordbær er et af de mest populære bær og indeholder masser af sunde stoffer. Foruden kalium, folat og fibrehar jordbær et meget højt indhold af C-vitamin. Faktisk indeholder jordbær mere C-vitamin end grapefrugter, og en lille håndfuld er nok til at dække en hel dags C-vitamin behov. Desuden indeholder de ellagsyre, der menes at være kræfthæmmende og beskytte huden mod solens skadelige stråler.

Sådan bruger du dem:
Spis jordbærrene som de er eventuelt med lidt mælk eller fløde eller kom dem i salatskålen. Du kan også drysse dem over din yoghurt og morgengrød eller blende dem i koldskålen. Uhmmmm….

Hindbær
Hindbær indeholder mange gode ting blandt andet C- og B-vitaminer, folsyre, jern, kalium og magnesium. Desuden er de små bær proppet med kostfibre, der holder gang i maven og gør, at du føler dig mæt i længere tid.  Hindbær har faktisk det højeste fiberindhold af alle bær. 100 gram af bærrene dækker rask væk 20% af hele dit dagsbehov. Du kan bruge bærrene både i det søde og det salte køkken. 

Sådan bruger du dem:
Spis dem friske som dessert eller i is og sorbet. Hindbær giver også god smag i vineddike, og de tørrede hindbærblade kan bruges som te.

Blåbær
Blåbær er meget næringsrige og indeholder en række plantekemiske stoffer, herunder antioxydanter, A-, og C- vitaminer, kalium, magnesium, jern og planteøstrogener. Man mener, at blåbær blandt andet sikrer solbeskyttelse indefra, forebygger kræft og er sunde for øjnene. 

Sådan bruger du dem:
Blåbær smager dejligt i både frugtsalat og grønne salater. De kan også kommes i kornblandinger, pandekager – eller spises som de er, eventuelt med lidt fløde eller vaniljeis.

Kirsebær
Foruden en række vigtige mineraler og vitaminer bl.a. C-vitamin er kirsebær meget rige på kalium, der gavner hjertet og kolesterolet. Kirsebær menes også at afhjælpe søvnproblemer. Bærrene smager rigtigt godt, men da de indeholder en del frugtsukker, indeholder de også lidt flere kalorier end mange af de andre bær.  

Sådan bruger du dem:
Spis dem som de er eller kom dem i is eller kager. Løsfrosne kirsebær uden stilk er også geniale som farverige isterninger i et glas kølig hvidvin eller vand.

Solbær
De små mørklilla bær bugner af C-vitamin og andre antioxydanter, der bl.a. menes at styrke immunforsvaret og bekæmpe infektioner. Desuden indeholder de en række vigtige mineraler som jern, calcium og magnesium. Vær dog opmærksom på, at solbær indeholder mange kalorier pga. det meget høje indhold af kulhydrater. 

Sådan bruger du dem:
Prøv at pifte havregrøden op med friske solbær eller tilsæt dem i bærsmoothies. Bærrene smager også dejligt som ingrediens i kager og desserter.

Stikkelsbær
De små syrlige bær, der er i familie med ribs og solbær, findes i mange former og farver. Stikkelsbærrene indeholder ligesom andre bær antioxydanter, der menes at booste immunforsvaret og beskytte mod kræft. Desuden indeholder de sunde farvestoffer og er rige på betacarotener, der er vigtige for dit syn. 

Sådan bruger du dem:
Stikkelsbær kan spises som de er eller anvendes til gele, kompot eller i desserter og kager. De smager også godt som tilbehør til kød- og fiskeretter på grund af deres let syrlige smag.

Ribs
Disse små, røde bær er meget rige på kalium – et mineral, der bl.a. gavner dine celler og muskler. Desuden indeholder de calcium, der er godt for knoglerne og C-vitaminer, der booster immunforsvaret. 

Sådan bruger du dem:
De smukke bær kan bruges både i desserter, kager, marmelade, salater og aftensmad. Prøv f.eks. grillet brød med gedeost og ribs som en lille let appetizer.

Brombær
De smukke mørkelilla bær indeholder både A-, C- og E-vitaminer og kan dermed prale af at tage førstepladsen på den samlede top tre over fødevarer, der indeholder flest antioxydanter. 

Sådan bruger du dem:
Spis dine brombær rå, da de mister en del vitaminer, hvis de udsættes for varme. Kom lidt friske brombær over din yoghurt eller havregrød om morgenen eller drys dem i den grønne salat. Du kan også tilsætte dem sammen med andre bær i en smoothie. 

Tranebær
Tranebær er spækket med både A-, C-, og K-vitaminer samt flere forskellige mineraler og kostfibre. Desuden indeholder de stoffet proanthocyanidiner, der menes at virke både forebyggende og helbredende på blærebetændelse. 

Sådan bruger du dem:
Tranebær har en lidt bitter smag og egner sig derfor godt som et frisk spark i den søde smoothie. Bærrene smager også godt i hjemmelavet mysli, kager eller som et sundt drys over grønne salater.

Havtorn
Disse små, syrlige, orange bær gror overalt på den sandede jord ved havet. Bærrene kaldes Nordens vidunderbær og indeholder bl.a. sunde omega-fedtsyrer, A-, E- og særligt store mængder C-vitaminer. Faktisk indeholder et lille bær lige så meget C-vitamin som en hel appelsin, så de er superboostere til dit immunforsvar. 

Sådan bruger du dem:
På grund af syrligheden smager havtorn rigtigt godt i søde desserter, marmelade og saft. I tørret form kan de spises som snack eller i mysli og på yoghurt.

Velbekomme!

 

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.