Sådan mindsker du kemi på børneværelset
Det Økologiske Råd har undersøgt indeklimaet i 17 danske børneværelser, - og i alle 17 fandt man både fosfatbaserede flammehæmmere og pftalater. Undersøgelsen viste også, at CO2 niveauet i halvdelen af børneværelserne var højere end anbefalet. Men du kan heldigvis selv være med til, at mindske skadelig kemi på børneværelset.
I Danmark har vi i dag gjort mange former for skadelig kemi ulovligt, men helt at undgå det er svært. Det findes nemlig i mindre mængder i bl.a. plasttryk på tøj, puslepuder samt naturligvis i elektronik. Kemien er ikke farlig i mindre mængder, men hvis dit barn dagligt udsættes fra flere forskellige kilder, vil risikoen være højrer.
PÅVIRKNING SKER VIA:
- Huden: Når dit barn rører ved fx. legetøj.
- Munden: Når dit barn fx. putter legetøj i munden, så optages det i kroppen. Legetøj til de mindste har derfor særligt skærpede krav rent lovmæssigt.
- Indånding: Forskellige produkter kan afgive dampe og partikler, som optages gennem lungerne ved indånding.
Der er rigtig mange grunde til, at du gennemgår dit barns værelse for skadelig kemi, både for dit barns sundhed, men også for miljøet. Grønforskel.dk giver her 9 råd til, hvordan du kan være med til at mindske skadelige stoffer på børnenes værelser - og resten af huset. God fornøjelse.
1. Frem med støvsugeren
Gør rent mindst én gang om ugen. Mange kemiske stoffer ophober sig i støv. Husk også kasserne med legetøj – og hav ikke en masse legetøj stående på børneværelset, som alligevel ikke bliver brugt.
2. Et pust af frisk luft
Luft grundigt ud! Sørg for gennemtræk i hvert fald to gange fem minutter hver dag. Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor.
3. Undgå ældre legetøj
Det er ikke altid den bedste idé at lade legetøj gå i arv. Henter du noget ned fra loftet, der er fra før EU indførte grænseværdier for phtalater i legetøj til børn, så smid det ud.
4. Tjek skum
Vær særligt opmærksom på produkter til børn, som indeholder skum. F.eks. madrasser, autostole, bæreseler og puslepuder – det skal helst være så kemifrit som muligt. Det er en god idé at læse indlægssedlen.
5. Sluk al elektronik når der skal soves
Lad ikke dit barn sove med tændt elektronik. Tænk over, hvor du stiller babyalarm og Playstation og sluk, når I ikke bruger det.
6. Ha´ respekt for brugsvejledninger
Brug produkterne til dit barn rigtigt. Følg altid brugs- og doseringsvejledninger, og undgå altid at spraye noget indendøre.
7. Dufter det kemisk ?
Brug næsen, når du køber nyt elektronik, tøj, gulvtæpper og legetøj til dit barn. Hvis det lugter kemisk, er der stor chance for, at det er fordi, der afgives kemikalier til indeklimaet. Så vælg et alternativ.
8. Lad tekstiler dampe af for kemi
Når du har købt et nyt gulvtæppe til børneværelset, så lad det lige lufte udenfor i garagen eller på altanen i et par dage, inden du lægger det på barnets børneværelse.
9. Udendørs skal også være kemifrit
Opbevar ikke en dunk benzin eller andre terpentinholdige produkter tæt på husmuren ind til dit barns værelse. Det er bedst at undgå i det hele taget.