Tåler du (heller) ikke gluten?

Føler du, at din mave er udspilet som en ballon, eller får du diarre og mavesmerter, når du spiser hvidt brød? Så kan det være, at du er allergisk overfor gluten. Men da glutenallergi kan skade dit helbred, er der god grund til at være opmærksom på symptomerne. Læs med og bliv klogere på glutenallergi og på, hvordan du går udenom gluten.

Flere og flere bliver opmærksomme på, at de ikke kan tåle gluten, og i Danmarks anslås det, at op 1% eller ca. 50.000 danskere kan lide af glutenallergi uden at være opmærksomme på det. Selvom man kalder det allergi, så er der faktisk tale om en kronisk sygdom, der giver en række ubehagelige symptomer og i værste fald kan skade tarmene. Mange er dog ikke opmærksomme på symptomerne og størstedelen af danskere, der lider af glutenallergi har endnu ikke fået stillet en diagnose. Da ubehandlet glutenallergi kan resultere i forskellige sundhedsmæssige problemer, herunder fejlernæring, er det vigtigt, at blive undersøgt, hvis man har mistanke om, at man er gluten allergiker.

I forhold til tidligere spiser vi mere og mere hvidt brød, pasta og fastfood, og de fleste danskere indtager langt mere raffineret hvedemel end godt er. Raffineret, hvidt hvedemel har også et langt højere glutenindhold end for bare 15 år siden. Gluten er et proteinstof, der er mest fremherskende i hvede, men som også findes i andre danske kornsorter som rug og byg. Gluten er med til at gøre dejen elastisk og sammenhængende, det giver brødet struktur og får det til at hæve.

 

I hvilke fødevarer findes gluten?
Gluten findes i en lang række fødevarer. Lider du af glutenallergi gælder det om at undgå disse produkter

Gluten findes i bl.a.:

  1. Hvedemel, durumhvede, spelt, emmer, enkorn, rugmel, rugkerner, byg, grahamsmel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, bulgur, couscous
  2. Du kan ligeledes finde rester af gluten i havregryn samt i produkter hvori der indgår havre som f.eks. havremix, mysli, havreklid etc. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men det forarbejdes ofte sammen med hvedeprodukter, hvorfor der vil være spor af gluten i havre. Det er muligt at købe økologiske samt specialfremstillede havregryn, der er garanteret glutenfri.
  3. Du kan også finde gluten i de fleste købe brød, kager, kiks, samt pasta, rasp, vafler, morgenmadsprodukter og diverse brød- og bageblandinger.
  4. Der er gluten i mange færdigretter, fast food (pasta og pizza), saucer, færdige farser (fx fars til frikadeller, farsbrød eller fiskefrikadeller), panerede produkter, patéer, pølser, pålæg samt i sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og i mange andre krydderiblandinger.
  5. Slik kan også indeholde gluten, så undgå lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller og fyldte chokolader.
  6. Øl indeholder gluten, men der findes specialfremstillede glutenfri øl, der sælges i helsekostforretningerne.

 

Typiske symptomer på glutenallergi
Oppustet mave
Diarre
Luft i maven
Opkast
Dårlig trivsel
Fordøjelsesproblemer, herunder sure opstød
Smerter i led og knogler
Stofskifteproblematikker
Træthed og blodmangel
Eksem eller uren hud
Depression, let til gråd og humørsvingninger

 

Ovennævnte kan være symptomer på glutenallergi, men som udgangspunkt skal du søge læge og få lavet en test, der viser, om du er allergisk. Har du mistanke om det og ved milde symptomer, kan du teste det selv ved at leve glutenfri i fire uger. Får du det markant bedre, kan der være god grund til at tro, at du har glutenallergi.

 

Gode erstatninger for gluten i madlavningen
Du behøver ikke at undvære det gode daglige brød eller morgenmad, hvis du vil leve uden gluten. Her er en lille liste over alternativer til hvede- og rugmel:

Rismel og risflager
Hirsemel og hirseflager
Boghvedemel, flager og knækket boghvede
Økologisk havregryn
Quinoamel og flager
Majsmel og polenta
Amaranthmel og kikærtemel
Kokosfibre
Kastanjemel
Hampemel
Loppefrøskaller

 

Ny bagebog:
Ægte glutenfri – bagværk helt uden hvedestivelse

Theresa Vansø, der står bag bloggen La Mia Cusina med glutenfri opskrifter, har skrevet kogebogen ”Ægte glutenfri – bagværk helt uden hvedestivelse”, der indeholder lækre opskrifter på bagværk til alle lejligheder. Der er brød til morgenbordet, små og store kager, madbrød, fx pitabrød og naanbrød – alle sammen ægte glutenfri.