Tag børnene med i køkkenet
Selvom mange danske børnefamilier lever i en travl hverdag med kalenderen fuld af aftaler og aktiviteter, prioriteres aftensmaden meget højt. Det er her familien er samlet og måltidet er et stærkt symbol på fællesskab. Men, selvom måltidet er en fælles ting, er forberedelsen, selve tilberedningen af maden ikke præget af fællesånd. Tilberedningen, madlavningen opfattes som noget der skal overstås i en fart, uden alt for megen besvær og tanketid.
Læg grunden for sunde kostvaner – hele livet
Hvis du lader dit barn tage del i forberedelsen af maden, lærer dit barn at få et sundt og naturligt forhold til mad. Hvis du giver dit barn større viden omkring mad, sikrer du i større grad at dit barn får sunde kostvaner og undgår overvægt. Og tiden med barnet i køkkenet er givet godt ud, også på langt sigt. Undersøgelser viser nemlig, at de voksne der er mest interesserede i at lave sund mad, har været med i køkkenet som børn. De positive oplevelser med madlavning i barndommen, er altså et godt grundlag for sunde madvaner senere i livet.
Børnenes opgaver i køkkenet
Tag børnene med i køkkenet - de vil gerne være med. Til at begynde med tager det lidt længere tid. Men det kan hurtigt blive til stor hjælp og fornøjelse for både børn og voksen. Lad børnene være med til hverdag. Et 3-årigt barn kan selvfølgelig ikke hjælpe til i den helt store stil, men små børn kan deltage i mange små madlavningsaktiviteter. De kan skylle salat, vaske frugt til frugtskålen, røre dressing, pensle boller, røre i gryden osv. Giv de større børn en ugentlig maddag.
Medbestemmelse øger lyst og engagement
Lad dit barn være med til at bestemme, hvad der skal være på menuen. Hvis det er pizza, kan børnene være med til at lave og pynte deres egne pizzaer, eller bestemme hvilket fyld der skal i pitabrødet. Hvis du har kræsne børn, er det en særlig god ide at have børnene med i køkkenet. Når de selv har været med, er de mere interesserede i at smage. De lærer samtidig råvarerne at kende og oplever, hvordan råvarerne smager forskelligt alt efter, hvordan de er tilberedt.
Aftensmaden er netop med til at sikre samling af familien, og opsamling på, hvad der er sket i løbet af dagen, så hvorfor ikke starte på det allerede før maden skal serveres.
God fornøjelse i køkkenet!