Bange 2-årig

Brev: 

Jeg har en datter på 2 år, som er kommet i periode, hvor hun er rigtig bange for komme i bad og gå på toilettet. Hun plejede at elske at komme i bad, og har ikke tidligere haft problemer med toiletbesøg.
Hun er også blevet bange for at sove alene inde på sit værelse, så lige nu nu sover hun sammen med os. Hun er en velfungerende pige, som er meget aktiv og snakker løs, og hun elsker at komme i dagpleje. Jeg ved ikke hvad vi skal gøre?
Håber du kan hjælpe :)

pinthis
Svar: 

Hej, og tak for dit spørgsmål. Dejligt du har en datter der er velfungerende og trives godt i hverdagen, både hjemme og i dagplejen.
Du beskriver, at hun pludselig er blevet bange for at komme i bad, sidde på toilettet og for at sove alene på sit værelse.
Når vores børn blive bange og forandrer adfærd, skal vi altid - som du gør - stoppe op og undersøge, hvad der kan ligge til grund for disse forandringer.
Nogle gange kan det være, at man ikke kan finde nogen forklaring, og må tænke at det er et led i barnets udviklingsproces og afvente og se, om det går over igen.

Det er slet ikke ualmindeligt at børn i denne alder pludselig udviser angst for badet og det at sove alene på sit værelse. Jeg tror, der er mange forældre der kan nikke genkendende til din beskrivelse eller dele af den.

Du skriver ikke, hvad det er der gør din datter bange i forbindelse med badet. Måske er der heller ingen forklaring, men er der mon sket noget, der kan være forklaringen? Er hun gledet i badekaret, har fået hovedet under vand, fået sæbe i øjnene ved hårvask eller andet der har gjort hun er blevet bange?

Det du kan gøre, når din lille 2 årige datter bliver bange er, at trøste og berolige. Angst skal altid mødes med respekt, trøst og støtte. Det er vigtigt du viser hende, at du respekterer hendes angst, ved at du trøster, samtidig med at du signalere du ikke selv er bange. Prøv at trøste hende med en rolig positiv og støttende stemme, hvor du fortæller hende at alt er som det skal være – Mor passer på dig.. Og samtidig skal du hjælpe hende til at overvinde angsten, ved at vise hende i små etaper, at der ikke sker noget.
Du skal ikke tvinge hende til tingene, hvis hun er angst. Du må starte med at få hende gjort tryg og interesseret i vand igen. Hun må muligvis etagevaskes i et lille stykke tid.

Børn på denne alder elsker at lege med vand, så du kan starte med at lade hende lege med vand i en spand eller balje. Hun skal blive tryg ved vandet igen. Udvid lidt efter hånden, med at lege lidt i badekaret eller f.eks. et lille badebassin, hvis du kan have det på badeværelset. Leg med dukkerne i vandet, lav sjove lange stråler, plaske, sprøjte og hvad du ellers kan finde på. Måske kan det også være en idé at lade hende Have små trusser eller undertøj på i vandet.

Jeg vil tro det går over igen og at du vil kunne bade hende efter et stykke tid. Du bliver nødt til ikke at presse hende, men lege med hende, så det igen bliver sjovt og ikke angstprovokerede at skulle i bad.

Du skal tænke samme løsning med toilettet. Tag det helt roligt, lad være med at presse hende – bevar roen – brug potten eller evt. en ble i en periode, hvis det er nødvendigt. Hvis du tager det roligt og følger hendes tempo uden at presse for hårdt – bare små blide puf, så kommer hun snart til både at bade og sidde på toilettet igen.
Der er andre gode spørgsmål her i brevkassen om børn der er bange, som jeg tror, du vil have glæde af at læse.

Med venlig hilsen
Charlotte Clemmensen
Psykolog og familierådgiver.
Følg med på Charlottes blog Forældreklubben ->

Brevkasse: 

Tilføj kommentar

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.