Børn der bider og slår

Brev: 

Hej Charlotte,

Jeg har en søn på 13 måneder, som jeg er alene med. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. Han slår og bider mig hele tiden, og ind i mellem river ham mig også i ansigtet, så jeg får rifter. Det gør så ondt, at han er sådan.

Det er ikke kun overfor mig, at han er sådan, men også overfor andre. Forleden havde vi besøg af min veninde og hendes datter på 5 uger. Først troede vi, at min søn ville kysse hendes lille datter, men pludselig gik det op for os, at han bed hende.

Da jeg sagde til ham, at han ikke måtte, slog han mig gentagende gange. HVAD SKAL JEG GØRE ?

VH den frustrerede mor.

pinthis
Svar: 

Kære frustrede mor.
Du skal vide, at jeg i mit arbejde taler med mange forældre, der er fortvivlede over, at deres barn bider og slår. Det kan være noget, der kun foregår derhjemme eller både derhjemme og i vuggestuen eller dagplejen. 
Børn i et til toårs alderen er udvidende om, at det gør ondt, når de bider og slår, så det er vigtigt, at du husker, at det absolut ikke er din lille drengs hensigt at gøre dig ondt. Samtidig vil jeg med det samme forsikre dig om, at de allerfleste børn holder op med at bide og slå, når de finder andre måder at udtrykke sig på. 

Negativ opmærksomhed går ud over barnets selvværd
Selvom det ikke er ualmindeligt, at småbørn bider deres forældre og/eller andre børn, er det naturligvis et uhensigtsmæssigt mønster, som barnet har brug for hjælp til at bryde, både for sin egen og andres skyld. 
For børn der bider og slår sker det ofte, at de kommer ind i en kedelig cirkel, hvor deres adfærd igen og igen fører til negativ opmærksomhed. Det skal voksne reagere på, for når børn igen og igen får negativ opmærksomhed, kan det føre til, at de udvikler et lille selvværd og en lille selvtillid, fordi de oplever, at dét de gør, ikke bliver anerkendt.

Når man ikke har sprog til at udtrykke sin frustration
Små børn kan finde på at bide og slå, når de ikke kan finde andre måder at udtrykke sig på. Så når din lille dreng bider og slår, er det fordi han forsøger at kommunikere noget til dig. Der er noget, han ikke kan finde ud af at takle, og han forsøger at vise dig de følelser, han er fyldt af. Han frustreres over noget, føler afmagt - men han vil så gerne have kontrol over tingene. 
Han har endnu ikke udviklet et sprog, der gør det muligt for ham at forklare sig. Derfor oplever han, at hans eneste mulighed for at gøre opmærksom på, at noget ikke er, som det skal være, er ved at slå og bide. Han kan hverken kontrollere eller dæmpe sine udbrud, for han er ikke stor nok og er ikke nået langt nok i sin udvikling til, på egen hånd at styre sine impulser. Han har brug for din hjælp.

Et barn i rivende udvikling  
Allerførst gælder det om at sende din dreng nogle klare signaler. Du skal stoppe ham i hans adfærd, og han skal vide, at du ikke accepterer, at han bider og slår. Det er vigtigt, at du er helt klar i dit kropssprog og tonefald, så han ikke er i tvivl om, at du mener det. 
Derefter skal du stoppe op og overveje følgende:
• Hvad er det mon, han vil fortælle dig?
• Hvad er det, der er svært for ham lige nu?
• Hvad er det, han er gal og vred over?
Du vil formentlig ikke altid kunne finde svaret, men dine overvejelser vil gøre, at du møder din dreng på en anden og mere positiv måde. Du vil have fokus på at finde ud af, hvad det er, din dreng forsøger at udtrykke, frem for at være irriteret over hans adfærd. Du vil være mere opmærksom på at finde en forklaring og en løsning, og du vil føle mindre fortvivlelse og afmagt.
Det kan være at frustrationen bunder i det, som børn i den alder oplever, når de møder udfordringer, de endnu ikke helt mestrer. Der er så meget, de gerne vil, og så mange ting de ikke kan – og det frustrerer dem. Din søn er i gang med en kæmpe udvikling. Det går stærkt, og han tilegner sig en masse nye færdigheder i et voldsomt tempo. Nogle færdigheder tilegner han sig nemt og hurtigt, mens andre tager tid. Måske synes han det er svært at følge med og klare alle de nye udfordringer, der hele tiden møder en et til to-årig. Der er, når man tænker efter, rigtig mange ting der kan give anledning til frustration, når man er en lille gut i rivende udvikling.
Er det, at han bider og slår, noget der er kommet pludseligt, skal du også være opmærksom på, om der er sket forandringer i jeres liv, i jeres omgangskreds eller andet, der kan være anledning til, at han reagerer anderledes, end han plejer. 

Sådan hjælper du dit barn
Uden sproget til at kunne forklare dig, hvad han tænker, må du i gang med at gætte. Læg mærke til, i hvilke situationer han reagerer med at bide og slå. Aflæs hans reaktioner og læg mærke til, hvad det er, der sker med ham i de givne situationer. 
Anerkend hans følelser ved at sige, hvad du ser: ”Jeg kan godt se du er vred. Det er ok, men du må ikke bide”. Vis ham, hvad han kan gøre i stedet. Hjælp ham f.eks. med at sige hej til den lille på 5 uger. Vær sammen med ham, vis og hjælp ham med at røre den lille på kinden og sige hej. 
Du kan hjælpe ham og vejlede ham i, hvordan man hilser på og siger hej til en lille baby. Måske er han lidt jaloux over, at den lille får opmærksomhed, så det gælder om at hjælpe ham med at sige hej, så han oplever, at han høster opmærksomhed på det, han gør. Sig f.eks. at den lille nok synes det er dejligt, at din lille dreng siger hej og aer ham blødt på kinden.
Kig på din dreng og hav øjenkontakt med ham, når du siger det, for det vil gøre, at han føler sig betydningsfuld.
Indstil dig på, at du i den kommende tid skal være ”læremester” for din dreng og lære ham de færdselsregler, der er i fællesskabet med andre mennesker. Han lærer det ved, at du hele tiden viser ham det, guider ham - og også har forståelse for, at det kan være lidt svært det her.

Som din søns ”læremester”, er det vigtigt at …:
• bevare roen i situationen, så situationen ikke forværres
• at gå på ”opdagelse i”, hvad det er din dreng vil fortælle dig
• prøve at gætte på og sige højt, hvad du tror, han vil fortælle dig
• undgå at skælde ud og blive vred
• være helt rolig og klar i stemmen, og fortælle ham, at det ikke er ok at bide og slå
• anerkende hans følelser: ”Jeg kan se, du er vred og ked af det, og det er ok, men du må ikke bide”
• guide din dreng til at få givet udtryk for det, han gerne vil sige, på en anden måde end at bide
• hjælpe din dreng helt konkret med at gøre noget andet i situationen

HUSK!: at du med smil og øjenkontakt, bekræfter din søn med: ”Ja, sådan!”, når han klarer situationer uden at bide og slå.

Jeg håber, at du med mit svar, føler dig lidt bedre rustet til at hjælpe din lille dreng på vej. 

Brevkasse: 

Tilføj kommentar

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.