Fordeling af børnene juleaften

Brev: 

Hej Charlotte Clemmensen

Min mand og jeg er skilt. Julen nærmer sig, og vi er blevet meget uenige om, hvorvidt og hvordan vi skal dele børnene mellem os juleaften.
Vi har 2 børn på henholdsvis 3 og 6 år. Jeg mener ikke, at det er en god ide overhovedet at skille dem juleaften, hvad mener du?

Børnenes far skal holde jul med sin nye kæreste hos hendes forældre og vil gerne have et, - eller begge børn med.
Jeg skal holde jul hos mine forældre, sammen med mine søskende, og mener at det er bedst at begge børn tager med mig til juleaften, for her kan de være sammen med min familie, som de jo kender så godt.

Børnenes far og jeg er blevet enige om, at vi vil høre dig om, hvad du mener er bedst for børnene.
Håber du kan hjælpe os til en afklaring.

Med venlig hilsen Tina

pinthis
Svar: 

Kære Tina

Mange tak for dit spørgsmål, som jeg ved er meget vedkommende for mange forældre.

En skilsmisse er en svær situation, både for ”de store” og ”de små”, og der kan gå lang tid inden følelserne omkring den nye situation når en ro og et leje, hvor alle igen har ”fundet melodien”. Det vigtigste udgangspunkt er dog at undgå, at børnene kommer i klemme i forældrenes frustrationer og sorg over, at de ikke kan være sammen hele julen og hvert år.

For de allerfleste er julen jo det tidspunkt på året, hvor vores forestilling og drøm om det idylliske kernefamilieliv står lysende klart. Det gælder både for os voksne, men også for vores børn, som bliver bombarderet med idylliske reklamer for jul og familiehygge.

Børnenes behov først !
Det er desværre umuligt for mig at sige noget om, hvad der vil være det bedste for jeres familie. Alle familier har deres unikke måde at være familie på. Men det allervigtigste er, at få lavet nogle aftaler, der ikke gør at børnene kommer i klemme mellem de voksne, så de bliver ulykkelige og kede af det. Det må til enhver tid være børnenes behov der kommer i første række og dermed må forældrenes egne behov sættes til side. 

Da jeres børn er så små, som de er, er det vigtigt, at det er jer som forældre der beslutter, hvor de skal være juleaften. Jeres børn kan på ingen måde selv vælge, hvor de helst vil være, for de har lyst til at være sammen med både mor og far. Børnene kommer i en loyalitetskonflikt, hvis i udsætter dem for at skulle vælge mellem mor og far, som de elsker højt begge to. Børnene vil komme til at vælge den forældre, de synes det er mest synd for, og vil samtidig opleve en dårlig samvittighed over for den forældre, de ikke har valgt.

Der er rigtig mange børn, der har det godt og er glade børn, selv om deres forældre er skilt.
For at give jeres børn så god en jul som muligt, er det godt at stile mod, at jeres børn kan holde jul hos den ene forældre uden at have dårlig samvittighed over for den anden. I må gerne give udtryk for, at I også er kede af, at I ikke skal være sammen, men at sådan er netop jeres situation, og der er ikke noget at gøre ved det. Forsøg i stedet at skabe glæde og forventninger overfor børnene om, at det vil blive en dejlig jul alligevel. At tale med børnene om det og rumme deres følelser er en stor hjælp for dem. Jo bedre I som forældre kan håndtere situationen, jo bedre en jul vil jeres børn også få.

Der er lavet mange undersøgelser og forskning om børn i skilsmisser, og alle undersøgelser viser, at det er meget afgørende, hvordan forældres evne og vilje er til samarbejde. Jo bedre dette er, jo lettere er det for børnene at komme igennem og klare den krise og smertefulde proces, det medfører at blive skilt og være familie på en anderledes måde.

Vær stærk og tag en fælles front
Du og din ex-mand må tage en snak om, hvad I mener vil være bedste for børnene, støtte hinanden i beslutningen, og dermed også støtte jeres børn i at blive og være glad for det valg I har taget med de allerbedste intentioner.

Fortæl børnene om jeres beslutning, og at I har besluttet det sammen, så snart I har taget den, så de ved besked om, hvordan det skal foregå. Det vil være rigtig godt, hvis I sammen kan fortælle børnene det, så de ser og hører det fra jer begge på samme tid.

Jeg håber, du kan bruge mit svar til at tage beslutninger sammen med din ex-mand om hvad der vil være det bedste for jeres børn.
Hvis I synes det går i hårdknude, kan det være en god ide at søge noget hjælp, råd og vejledning til at få snakket tingene igennem. Det kan det være medvirkende til at se tingene i nyt perspektiv, og det er en god omsorg at give sine børn, at få hjælp til at finde den bedste løsning.

Brevkasse: 

Tilføj kommentar

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.