9 gode råd: sådan taler du med dit barn om terror
Det kan ikke undgås at børn overhører voksne tale om terror. Det sker både i hjemmet og når de er ude - uanset, hvor umage vi gør os, er det svært helt at undgå. Vi har spurgt psykolog Charlotte Clemmensen om, hvordan hun som psykolog anbefaler at vi taler med børnene om terrorangrebet. Her giver hun 9 gode råd.
Angsten rammer også i børnehøjde
Endnu en terrorhandling har ramt, medierne svømmer over med beretninger om de rædselsfulde hændelser, og vores børn kan ikke undgå at høre om det - og mærke, at der er noget, der er anderledes alvorligt. Det må vi som forældre forholde os til, for det er angstprovokerende og sætter spørgsmål i gang i deres små hoveder. De har krav på, at vi voksne forholder os til dem og taler med dem om det. Hvis ikke, kan det være at de fejlfortolker det, som er sket, hvilket kan gøre børnene endnu mere bange. Deres fantasi løber løbsk.
Sæt dig derfor ned med børnene og fortæl dem, hvad der sker, naturligvis på et niveau der passer til deres alder og personlighed.
Vær et filter for dine børn – og tal med dem
En vigtig opgave er, at man som forældre fungerer som et slags filter for børnene.
Hvis dit barn udtrykker bekymring, eller du kan se, det bliver bange eller skræmt over det, de ser og hører, så er det meget vigtigt at tale om begivenheden. Børnene skal have svar på spørgsmål, som de bliver bange for og optaget af.
Men du skal også berolige, så de føler sig trygge. Fortæl dem at det her er helt unormale omstændigheder alle mennesker synes, det er helt forfærdeligt. Fortæl at politiet hjælper med at passe på, det ikke sker igen, og at alle mennesker hjælper hinanden. Børn skal forsat tro på, at ingen vil dem noget ondt, det må de aldrig være bange for.
Lyt rigtig godt efter hvad barnet spørger om – og svar på det!
Børn kan blive optaget af eksistentielle spørgsmål, og kan f.eks. blive optaget af spørgsmål om liv og død. ”Mor, kan en mand også skyde dig, så du dør?” - ”Far, kan du løbe væk, hvis de kommer, så du ikke dør?”
Vær parat til at svare og berolige. Du skal være ærlig, men vurder også, hvad dit barn har brug for, nogle gange kan det rigtige svar være ”en lille løgn”, fordi beroligelse er det vigtigste og det mest rigtige i situationen.
Bliv ved med at tale om det
Sig aldrig til dit barn, at det skal han ikke tænke på. Du skal anerkende de følelser, som dit ban har, og kunne rumme det bliver bange. Hvis du ikke anerkender det og tager deres følelser og tanker alvorligt, kan der ske det, at barnet ikke fortæller dig om, hvad det tænker og vil gå og rumstere med bange tanker alene uden at betro sig til dig.
9 gode råd
- Tal om det
- Se tv sammen med dit barn
- Fortæl hvad der sker i et sprog, der er tilpasset barnets alder
- Fortæl der ikke sker dem noget
- Fortæl at det er helt unormalt
- Fortæl at politiet passer på os
- Fortæl at vi passer på hinanden
- Fortæl at mennesker i Danmark ikke vil have, sådan noget sker
- Bliv ved med at tale om det