Er amning og træning ok?
For nylig fik jeg et rigtigt godt spørgsmål fra en nybagt mor, der spurgte til mælkesyrekoncentrationen eller laktatindholdet i modermælken efter en træning. Var det ok at amme, når hun lige havde trænet, eller var det bedst at vente ? Jeg stak straks næsen i bøgerne og fik undersøgt sagen til bunds, så I kære Mamas kan slippe bekymringerne!
HØJ OG MODERAT FYSISK AKTIVITET
Ved høj fysisk aktivitet stiger mælkesyrekoncentrationen eller laktatindholdet i din modermælk, mens den ved moderat aktivitet ikke stiger. Mælkesyren forsvinder dog igen efter 30-60 minutter, afhængig af intensiteten. Så efter 60 minutter kan du godt regne med at mælkesyren er helt forsvundet fra modermælken.
Ved ekstrem fysisk aktiv kan der være et kortvarigt fald i mælkens indhold af de immunologiske og beskyttende faktorer, bl.a. IgA og lactoferrin, men disse vender tilbage til et normalt niveau igen efter 60 minutters hvile. Hvis du kun er moderat fysisk aktiv, ses der ikke det samme fald af IgA og lactoferrin.
Der ikke påvist en sammenhæng mellem fysisk aktivitet, intensitet og barnets lyst til at die. Det vil sige, at fordi du giver den gas med træningen, så påvirker det ikke dit barns lyst til at amme. Og, at du er fysisk aktiv ændrer hverken mængden eller sammensætningen af din modermælk. Hverken kvaliteten eller kvantiteten påvirkes og det ka´vi li´!
Så der er kun at sige: På med træningsskoene, god træning og tag en vandpause efterfølgende inden du ammer, hvis du har givet den max gas!
SUNDHEDSFORDELE
Der er mange sundhedsfordele ved amning - både for dig og dit barn. Modermælk indeholder, som tidligere nævnt en lang række komponenter, der kan beskytte dit barn mod
infektioner, fordi det styrker dets immunsystem. Modermælken indeholder bl.a. sekretorisk immunoglobulin A, SIgA, som beskytter dit barns slimhinder i de øvre luftveje og dets
mavetarm-kanalen mod patogener og infektioner. Og så er ingen modermælk ens. Netop din modermælks indhold og sammensætning er skræddersyet til dit barn. Så udover at du lige har båret dit barn i 9 måneder og født guldklumpen, så formår din krop også at sammensætte en unik modermælk til jeres barn.
8 fordele, som studier tyder på, at amning nedsætter hos barnet:
- Infektionssygdomme, specielt diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner
- Udvikling af nogle allergiske sygdomme – især hos børn, der er arveligt disponeret
- Type 1-diabetes
- Type 2-diabetes senere i livet
- Cøliaki og inflammatoriske tramsygdomme
- Medfører en bedre synsfunktion i ammeperioden
- Medfører en lidt lavere tilvækst (vægt og længde) i første leveår men muligvis en højere sluthøjde
- Medfører muligvis en bedre kognitiv udvikling – også efter ammeperioden
For moderen tyder eksisterende studier på at amning:
- Nedsætter risikoen for brystkræft og muligvis kræft i æggestokkene
- Nedsætter risikoen for type 2-diabetes
Så på med træningsskoen, god træning og nyd din barsel!
De bedste hilsner fra
Laura
Livmedlaura.dk
Kilde: Sundhedsstyrelsen (2013) Amning – en håndbog for sundhedspersonale. 3. udgave. 2. oplag.