Grød morgen middag og aften

Grød kan meget mere end være et mættende morgenmåltid. Faktisk har grød fået en renæssance – og det er der rigtigt mange gode (og sunde) grunde til. For udover at grød er billigt, mættende og nemt og lave, så er grød sprængfyldt af vitaminer og sunde kostfibre. Så tag grødskeen i den anden hånd og få inspiration til grød, som du kan spise både morgen, middag og aften.

Havregrød, risengrød og vandgrød. I Danmark og i det nordlige Europa har vi spist grød i tusindvis af år og for mange har grød været forbundet med en lidt smagløs, klistret madoplevelse og typisk noget, som man spiste om morgenen eller til jul. Men gennem det seneste års tid har grød fået en revival blevet et af tidens hippe måltider, der hitter både i New York, London og København. Rundt omkring på kaffebarer og supermarkeder kan du nu købe grød-to-go, ligesom der er skudt deciderede grødrestauranter op, der har genfortolket den klassiske grød og har mange forskellige grødtyper på menuen.

Grød er sundt
Grødens comeback kommer i forlængelse af det massive fokus, der har været på det klassiske nordiske køkken i de seneste år. Tager man de sundhedsfaglige briller på, så er der mange fordele ved at spise grød. Ifølge en amerikansk studie, som baserer sig på mere end 100.000 personer, skulle en skål havregrød hver morgen kunne beskytte dig mod en stribe sygdomme, herunder hjertekarsygdomme og være nøglen til et langt og sundt liv.
Afhængigt af hvilken type grød, der er tale om, så er grød rigt på proteiner samtidigt med at det indeholder en række vigtige vitaminer og mineraler. Derudover indeholder grød baseret på fuldkorn masser af sunde kostfibre, der mætter godt og længe – der kan betyde at du spiser mindre og dermed lettere holder vægten – ligesom fibrene er med til at holde blodsukkeret stabilt og sætte godt skub i fordøjelsen.

Grød morgen, middag og aften
Grød kan meget mere end være et mættende morgenmåltid. Der findes nemlig et hav af velsmagende grødvariationer, som fungerer fint som en hurtig frokost eller som velsmagende aftensmad. Grød kan tilberedes af mange forskellige (og anderledes) kornsorter, fx spelt, byg og emmer, der bruges som flager eller perler, ligesom du kan eksperimentere med at tilsætte både salte og søde smagstilsætninger, forskellige toppings og drys af årstiden lækre råvarer som nødder, frugt – ja, sågar grøntsager og krydderurter og dermed variere og tilpasse grøden til din helt egen smag.

Tips til din grød

  1. Tilsæt frisk frugt, bær eller rosiner til din grød og lad det koge med
  2. Pift din grød op med drys af ristet kokos, nødder eller kerner
  3. Smag grøden til med ingefær, mynte eller andre krydderurter
  4. Kom tern af frisk frugt fx papaya, mango, banan eller hele friske bær over din grød
  5. Blend en grødrest i din morgen-smoothie
  6. Brug en rest grød, når du bager brød eller boller. De gør dem mere saftige
  7. Tilsæt lidt grød i pandekagedejen. Det giver ekstra fylde, smag og sundhed

 

Dyk ned i et par af de lækre og nemme opskrifter på grød – fra bogen GRØD. Nedenfor her.

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.