Guide: Find den rigtige sut til din baby

Markedet er spækket med muligheder, når det kommer til at finde den helt rigtige sut til din baby. Der findes nærmest ikke grænser for, hvor mange valgmuligheder man har,når beslutningen om, hvilken sut junior skal have, skal tages. Der skal nemlig skal tages beslutning om suttens form, materiale og ikke mindst størrelse. Nogle suttefirmaer har gransket lidt dybere i udviklingen af den helt perfekte sut, som vil passe allerbedst til babys mund, gummer og kæber. På grund af alle de faktorer, som der skal overvejes ved sutte-købet, kan man godt finde det lettere uoverskueligt at finde frem til den helt rigtige sut. Se denne guide for at blive inspireret.

Sutter findes i et vælg at former, størrelser og materialer – og bare fordi Emma kan lide én bestemt slagt sut, er det ikke ensbetydende med at Emil foretrækker den samme. Tilmed findes der mange forskellige sutte-firmaer, som hver især sætter fokus på forskellige ting ved deres producerede sutter. Til sidst kan der vælges imellem alle regnbuens farver, motiver og tilmed kan du tilvælge navnesutter, som er sutter med navn på.

Navnesutter er det nye sorte
For at starte lidt fra bunden af, så er det efterhånden blevet alfa og omega at købe babys sutter med navn på. Navnesutter har nemlig dén fordel, at man aldrig kan blive i tvivl om, hvilken sut der tilhører hvilket barn. Dette er både en fordel i mødregruppen, såvel som i vuggestuen eller dagpleje, hvor der ofte er flere babyer med sut i samme rum. Navnesutter har tilmed den fordel, at børnene i mindre grad får andre børns sutter i munden, som bekendt kan være smittekilde af virus og infektioner fra barn til barn. Sutter med navn på er derfor blevet småbørnsfamiliers bedste ven.

Betyder et bestemt mærke noget for dig
Først og fremmest skal du tage stilling til, om der er et bestemt mærke der betyder noget for dig. Der findes et hav af sutte-firmaer på markedet. Det anbefales dog altid, at købe sutter fra en dansk butik eller en dansk webshop, da man udelukkende må forhandle sutter som er BPA-fri i Danmark. Dertil bør du holde dig til store og kendte mærker, såsom NUK, MAM og PHILIPS AVENT. Det er generelt en rigtig god idé, at være opmærksom på kemi, når du får en baby. Vi kan ikke undgå kemi, men vi kan gøre en masse ting, for at undgå at baby kommer i nærkontakt med for meget kemi.

Valg af materiale og facon
Skal sutten være af latex eller af silikone? Latex er et mere fleksibelt materiale, og er noget blødere end silikone. Derfor bliver sutter af latex lettere slidte, end hvis sutten er af silikone. Når der skal tages stilling til, hvilke materiale du ønsker at sutten skal være af, kan du gøre som mange vælger at gøre. Indkøb nogle forskellige sutter og se hvilken én baby er mest vild med. Det kan nemlig sagtens tænkes, at din baby kan lide én slags sut, og helst vil være helt fri for en anden slags. Ligesom det ofte er sundhedsplejersken, som samler en mødregruppe for at drøfte fast føde til barnet omkring 4-6 måneders alderen, så kan man selv samle mødregruppen til test af sutter. Aftal derfor en dag med mødrene, indkøb nogle forskellige sutter og gå i test-mode med alle jeres babyer.

Freelanceskribent Rasmus S. Knudsen

Rasmus Knudsen arbejder med kommercielle partnere, hvilket betyder, at der kan være affiliate links eller native content i artiklerne. Familieguidens redaktion går meget op i, at indeholdet af artiklerne giver vores læsere den samme læseværdi, som de øvrige artikler på siden. Brandprofilen har ingen indflydelse på vores øvrige redaktionelle arbejde.