Lune hveder og marmelade

Egentlig burde det hedde Store Hvededag - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt koblet til indtagelsen af en enkelt fødevare. Her får du opskriften på de lækre lune hveder med en hurtig nem hjemmelavet marmelade.

Opskrift på Hveder

  • 400 g hvedemel (ca. 6½ dl)
  • 100 g sigtemel (ca. 2 dl)
  • 100 g koldt smør
  • ½ tsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 2 dl lunken mælk
  • 50 g gær
  • 2 sammenpiskede æg

Bland de 2 melsorter sammen. 
Smuldr smøret i i mindre stykker og tilsæt salt og sukker. 
Lun mælken og rør gæren ud heri. Hæld mælk og æg i melblandingen og rør dejen godt sammen. 
Læg et låg over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 min. 
Ælt dejen godt igennem på et bord drysset med mel. Del dejen i 15 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande eller et ovnfast fad (ca. 16 x 28 cm) og lad dem hæve tildækket i ca. ½ time. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen. Server dem varme med koldt smør og marmelade.

Den nemmeste marmelade

  • 100 g frosne brombær
  • 3 søde og modne pærer
  • 1½ dl sukker
  • 3 spsk friskpresset citronsaft

Tø brombærrene op. Skræl pærerne, skær dem i mindre stykker og blend dem i en blender. Tilsæt sukker og citronsaft og blend til massen er ensartet og jævn. Tilsæt brombær og fordel brombærrene i pæremassen. Syltetøjet kan opbevares køligt i 1-2 dage - men nydes bedst friskt og fx til nybagte hveder.