Sluk tørsten i infused-water

Særligt her i varmen er det vigtigt for kroppen, at du drikker rigeligt, men i det lange løb kan vand godt gå hen og blive lidt kedeligt. I bogen ”Infused water. Vitaminfyldt, smagfuldt og slankende” har vi her hentet masser af inspiration til, hvordan du med frisk frugt, grønt og krydderurter kan spice dit vand op, så du får lyst til at drikke masser af vand.

Infused water, detoxvand, vitaminvand – kært barn har mange navne. Det handler om vand, der er boostet med ekstra sundhed og smag. Om vand, der ud over at smage fantastisk også ser så vidunderligt indbydende ud, at du slet ikke kan lade være med at drikke det. 
Rigtig mange mennesker drikker for lidt vand. De ved det godt, de taler om det, men ikke desto mindre drikker de for lidt, fordi vand bare for de fleste smager kedeligt og føles mere som noget, man skal drikke, frem for noget man har lyst til at drikke. 

Hvad kan infused water?

Ud over at vand i sig selv virker udrensende, så vil dit vand tilsat urter, frugt og grønt naturligt sætte gang i en daglig afgiftnings- og udrensningsproces i kroppen. Det er en nem og effektiv måde at indtage nogle af de vandopløselige vitaminer på, fx C-vitamin, især hvis du også spiser fyldet fra dit vand bagefter. Du vil med garanti drikke mere vand, end du plejer, du vil få boostet dit immunforsvar, og vandet giver dig helt sikkert også et antiinflammatorisk boost. Når du sørger for at få din daglige ration infused water, bliver din hud mere spændstig, og du opnår en naturlig mæthedsfølelse, så du ikke føler trang til at snacke usunde måltider i løbet af dagen. Infused water er kalorielet, naturligt basisk, og det løfter det i forvejen så livgivende vand til et helt nyt niveau.
Alt efter hvad du vælger at komme i dit vand, kan det medvirke til at afhjælpe alt fra betændelsestilstande i kroppen, hovedpine og nedsat immunforsvar til dårlig fordøjelse, koncentrationsbesvær og dårlig ånde. Infused water er i øvrigt en rigtig god måde at få børn til at drikke mere vand på, idet de elsker at kunne være med til at vælge fyld, udstiksforme, sjove glas at drikke af etc.

Tips til at spice dit vand op

Frugt, grønt, urter og blomster
Om du skal vælge det ene eller det andet eller det hele, afhænger af din smag og dit humør – og sæsonens udbud. Vigtigt er det at vælge frugt, grønt og urter af en god kvalitet. Det bør være så friskt som muligt og naturligvis usprøjtet

Når du bruger urter, er det en god idé lige at mase stængel og blade let med bagsiden af en træske. På den måde frigør du de æteriske olier i urten, så vandet smager bedre og bliver sundere. Du kan i øvrigt med fordel gemme urterne, du har haft i vand i et par dage, og bruge dem til urtete overhældt med kogende vand. 

Blomsterblade kan også give meget lækker smag, især rosenblade og hyldeblomstblade. Nogle blomster er mere til pynt end smag, men idet vi også drikker med øjnene her, så giv den endelig gas med de spiselige blomster.

Isterninger
Isterninger er altid lækkert i vandet, og det ser friskt og indbydende ud, især hvis du laver farvede isterninger eller ligefrem ispinde, der kan bruges som isterninger. Brug f.eks. spirulinapulver (blå), pitayapulver (pink), tørrede hibiscusblomster (rød), dunaliella salina (gul) og butterfly pea-pulver (blå og lilla). Ud over at give vandet en smuk farve, er det også sundt. Du kan også fryse hele bær i isterninger. Det ser smukt ud og er en god måde at få brugt overskydende bær på. Du kan desuden også lave isterninger af kokosvand. Det smager ikke af så meget, men tilfører vandet C-vitamin, mineraler som calcium, kalium og magnesium og sporelementer som jod, kobber og zink.

Ekstra smag
Du kan også pifte vandet op med en smule ekstra smag, hvilket man kan gøre på flere måder. Tilsæt fx shrub, som er en frugtsirup baseret på frugt, honning og eddike, der blandes op med vand. Det er også dejligt i en ultrafortyndet udgave, dvs. bare tilsat som en enkelt spiseskefuld i et stort glas infused water. Shrub og limonade kan også med fordel fryses i isterninger, så behøver du bare tilsætte en enkelt eller to, og dit vand får et ekstra pift af smag, uden at det bliver specielt usundt af det. 

Et vigtigt vand-råd!
Drik rigeligt med vand. Drik, før du er tørstig og drik hellere for meget end for lidt.
Du kan optage ca. 1 dl. hver 15. minut, så det giver ikke mening at drikke en liter ad gangen.
DU kan derfor sagtens være dehydreret, selvom du drikker 2-3 liter om dagen. Van skal ikke skylles ned, men nydes!

 

Kilde: Bogen ”Infused water” af Sandra Pugliese