Vask ved 25 grader er bedst for tøjet

Moderne teknologi og vores stigende bekymring for miljø og vores klode gør, at måden vi vasker tøj på, også ændrer sig. Og mens de fleste af os vasker efter anvisningen om, at undertøj vaskes ved 60 eller 90 grader og resten kan nøjes med 40 grader, så viser et nyt studie, at vask ved 25 grader er bedst for BÅDE tøj og miljø. 

Det skriver Videnskab.dk, som henviser til et studie fra University of Leeds i Storbritannien der viser, at vi sagtens kan begynde at vaske vores tøj i kortere tid og ved lavere temperaturer.


Foto: Werayuth Tes/Shutterstock

 

Koldere og korte vaske bedst for både tøj og miljø
Forskerne sammenlignede en 30 minutters vask ved 25 grader med en 85 minutters vask ved 40 grader.

Derefter udførte de en række tests af tøjet og analyserede vandet fra vaskemaskinen. Og resultaterne var ikke til at tage fejl af:

  1. Skjorterne, som blev vasket i kortere tid og ved køligere temperaturer, var udsat for markant mindre farvetab.
  2. Kortere og køligere vaskeprogrammer mindskede farveoverførslen til andre beklædningsdele.
  3. Markant færre mikrofibre havnede i vaskevandet ved kortere og køligere vaskeprogrammer.

 

Altså: koldere og kortere vaske er bedst for både tøj og miljø.

 

Bliver tøjet rent?
Der er dog nogle ting som spiller en rolle i forhold til, hvor rent tøjet bliver. Bl.a. mængden og typen af vaskemiddel, mængden af vand samt mekanisk bearbejdning og tid. Og de nye vaskemidler vasker også bedre ved lavere temperaturer end de gamle. Tøj der vaskes ved 30 grader, kan bliver renere end hvis det vaskes på 40, hvis blot man man brugere et bedre vaskemiddel.

Men det kan også være en god idé at overveje, om det overhovedet er nødvendigt at vaske det tøj, som egentlig ikke er så beskidt. Måske noget kan nøjes med at blive luftet, således at man begrænser udslippet af mikrofibre. 

Selvom studiet konkluderer, at det er bedst at vaske ved lav temperatur, så påpeges det dog alligevel, at vi skal huske at vaske ved høj temperatur en gang imellem for at forebygge, at bakterierne begynder at hobe sig op i vaskemaskinen.