7-årig med søvnprobemer

Brev: 

Hej Charlotte.

Jeg har en dejlig dreng på 7 år, som har problemer med at falde i søvn, når han er vågnet om natten. Jeg har tidligere lagt mig ind til ham og sovet der, når han er vågnet, men han er efterhånden blevet så stor, at det bliver problematisk, og derfor har jeg de sidste 14 dage insisteret på, at han skulle sove selv, hvilket har resulteret i skrig og skål og natte-tumult i en sådan grad, at det kan vi simpelthen ikke byde os selv - eller vores naboer.

Hvad mener du er bedst at gøre ?

pinthis
Svar: 

Hej og tak for dit spørgsmål.

Det er hårdt at få afbrudt sin nattesøvn, og når ens barn er blevet syv år, ja, så tænker man måske at ”natteroderiet” må være slut. Men de allerfleste børn har også i skolealderen perioder, hvor de kan have svært ved at sove og bliver skræmte, når de vågner midt om natten.

Natten kan være skræmmende
For voksne og ikke mindst vores børn. Når man ligger i sin seng og ikke kan falde i søvn, er der åben for fantasien og der sættes gang i en masse tanker.

Vi voksne kan ligge og tænke på dagligdagen, små og store problemer samt udfordringer der ligger foran os, men for børne handler tankerne som oftest om noget andet, nemlig spøgelser, monstre og trolde.

Små lyde kan opleves meget forstærket og forvrænget og med ét er barnet offer for angsten – også selv om man har talt om det om dagen med mor og er enige om, at man skal holde op med at være bange om natten, for der er jo ikke noget at være bange for.

Men for nogle børn opleves det at vågne om natten som meget skræmmende.

Helt normalt
De natlige former for angst hører til barnets normale udvikling og de kan være svingende i styrke alt efter barnets alder og i forhold til, hvad der ellers sker i børnenes liv.

Når børn når skolealderen som din dreng, kan der være mange ting de er bange for – spøgelser, vampyrer og monstre og de kan også være bange for mordere, indbrudstyve og andre voldsomme og skræmmende billeder og forestillinger der er inde i deres små hoveder.

I den alder din dreng har, er børn også optagede af og bevidste om de daglige konflikter som de evt. er indblandet i. Det kan både være i forhold til deres forældre, søskende og kammerater, hvor de er bevidste om deres egne og følelser som så blandes ind i f.eks. en drøm.

Vær opmærksom på om din dreng er påvirket af konflikter som kan være årsag til f.eks. natlige mareridt. Det er ikke ualmindeligt at børn i denne alder har drømme om at blive forfulgt eller angrebet, og det kan være skræmmende for barnet.

Voksnes hverdagsproblemer kan også være med til at forstyrre barnets søvn. Hvis der f.eks. er konflikter i familien eller uenighed mellem forældrene, så kan det påvirke dagligdagens rytme og rutiner, og kan give en utryg atmosfære, som så kan indvirke på barnets søvn.

Stress og uro hos barnet kan også være en årsag til søvnproblemer.

Det er altid vigtigt at tage børns søvnproblemer alvorligt, og prøve at finde ud af, hvad årsagen kan være.

Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvad årsagen er hos din dreng, da det vil kræve et meget nøjere kendskab til jer og jeres situation. Men det vil være en god ide at gå på opdagelse i, om det kan være noget af ovenstående der kan have indflydelse eller måske kan du finde helt andre forklaringer på, hvorfor han er bange om natten.

Det kan I konkret gøre
Lav nogle aftaler med din dreng om, at når han vågner og er bange så kommer du ind til ham og putter ham igen. Forsikrer ham om at du er der, du ligger lige inde ved siden af og passer på ham.

Snak med ham om, at det er væmmeligt at være bange, også hvis man har drømt noget væmmeligt. Vis ham forståelse for at han er urolig, og lad være med at true ham med at lukke døren. Sig i stedet for at du lader døren stå åben, og lad evt. et lille lys brænde, det kan for mange børn være betryggende.
Ros ham dagen efter når han har klaret det flot, for på denne vis vil han hen af vejen opleve, at han magter og overvinder det der skræmmer ham. Den tryghed det vil give ham, det er der grund til at være stolt over.

Det er dig, der skal bevare roen. Selv om det kan være rigtig svært, når man er træt og trænger til at sove. Men din dreng har brug for dig til at komme igennem denne periode, hvor natten er lidt væmmelig og skræmmende for ham.

Jeg vil tro at det efter en periode vil gå over igen og i vil få ro i natten.

Hvis I oplever det bliver et vedvarende problem og belastende for din dreng, så søg noget nærmere råd og vejledning.

Held og lykke med det. Jeg håber du kan bruge svaret.

Venlig hilsen

Brevkasse: 

Tilføj kommentar

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.