Rytme med spædbarnet

Kære Charlotte

Vi fik en datter i marts. Hun er vores første barn, og det har, for at sige det mildt, været en meget stor omvæltning.
Vi har hele tiden fået at vide, at "rytme" er det vigtigste for en baby, og vi kører da også en madrytme, der hedder hver tredje time, startende fra kl. 6 om morgenen til kl. 18.

Det skal lige siges, at jeg startede med at amme, men efter godt 3 måneder stoppede jeg. Det blev aldrig en succes. Så nu får hun modermælkserstatning og trives. Hun har også været god til at sove. Specielt efter kl. 18 og efter aftensmad tog det kun en halv til en hel time at få hende til at sove - og så sov hun igennem til kl. ca. 24 – 01, hvor hun vågnede og ville ha en flaske. Herefter faldt hun i søvn igen og vågnede først mellem 5 og 6 om morgenen.

Hun er super aktiv om dagen og elsker at der sker noget. Hun brokker sig, når hun ikke får lov til at være med, så jeg sætter hende i hendes skråstol, og så får hun lov til at være med til opvasken osv., og det nyder hun. Men i løbet af dagen sover hun meget ujævnt, og det kan variere meget alt fra et kvarter til 2 1/2 time i et træk. Er det normalt? Hvor meget skal en baby sove?

Lige nu er vi ved at gå ud af vores gode skind, da hun den sidste uge er begyndt at gå helt amok, når vi lægger hende til at sove om aftenen og ja, hun er virkelig træt – så hvad gør man? Jeg begynder at tude, når hun græder, og det er hårdt psykisk, for jeg føler mig som verdens dårligste mor, fordi jeg ikke kan læse min egen datter.

Håber inderligt du kan hjælpe.
Kh.

Tak for dit spørgsmål og tillykke med din lille datter.
Ja, jeg tror de fleste nybagte forældre vil give dig ret i, at det er en meget stor omvæltning at blive forældre.

Netop søvn fylder meget. Hvornår kan barnet sove igennem, hvorfor vil barnet ikke vil sove, er der noget vi kan gøre ??
Disse spørgsmål bliver meget vigtige, også fordi man som forældre selv har brug for søvn og brug for at kunne regne med og planlægge lidt i sin hverdag.
Men sådan er det ikke for de fleste. De fleste oplever at alt må indrettes og tilrettelægges ud fra den lille nys rytme, eller mangel på samme.

Jeg kan læse, at jeres datter sover fint og godt og længe om natten og det er jo dejligt, - både for jer og for hende.

At jeres lille pige nu ændrer sit sovemønster og har svært ved at falde i søvn om aftenen, kan være en hård periode, når man selv er træt og udkørt.

Det er godt allerede nu (så småt) at begynde at lave nogle faste rutiner for, hvordan i slutter dagen. Lav nogle rutiner, der er lige så genkendelige for jeres pige, som når hun får mad og bliver skiftet.

Gør nogle faste ting om aftenen inden i putter hende, det vil gøre at hun hen af vejen vil finde en ro i dette faste ritual, og vil hjælpe hende til at indstille sig på, at det nu er sovetid. Det er også nu i kan begynde at bruge en lille sovebamse, som altid er med hende i sengen, og vil give hende en lille tryghed. Slut dagen med en lille sang og lidt hygge for derefter at sige godnat.

Men husk, at jeres lille datter kun er ca. 4 måneder gammel, og at I derfor må forvente, at der vil ske ændringer hen af vejen, og I kan ikke regne med, at hun vil kunne sove på faste tider endnu. Men I kan som sagt godt begynde at arbejde lige så stille på et fast ”puttemønster”, som hun vil komme til at kende efterhånden. Det kan også mange gange være en hjælp for os forældre, at vi gør det samme hver dag omkring sovetid, vi finder også en ro i denne rytme, og denne ro videregiver vi til vores lille, der skal puttes.

Det er godt, hvis du selv bevarer roen og udstråler, at du ikke er i tvivl om, at det er det bedste for din datter at sove nu. Snak lidt til hende med rolig og stille stemme og fortæl hende, at du kan se, at hun er træt, så nu skal hun putte dejligt med bamsen.

Jeg ved det er svært, når man selv er træt og bare trænger til, at hun sover NU, men der er faktisk ikke så meget andet at gøre.
De aftener, hvor du synes det er rigtig svært og oplever, at du bliver ked af det og irriteret, så tal med din mand om, at han overtager. Hjælp og støt hinanden i den periode, og aftal måske også at i skiftes til at være den der putter hende. Jeres datter kan sagtens finde ud af, at I måske også gør jeres ritual lidt forskelligt.

Du er ikke en dårlig mor, fordi din datter har en periode, hvor hun er lidt længere om at falde i søvn, end hun tidligere har været, det er almindeligt at børn kan have perioder, hvor deres sovemønster ændres. Husk også på, at man siger det tager ca. 30 minutter at falde i søvn uanset, hvad alder man har.

Prøv at tale med din sundhedsplejerske om det. Hun vil kunne berolige dig og har måske nogle gode ideer til, hvad du kan gøre.

Hvis du kommer i en mødregruppe, så prøv også at tale med de andre i gruppen om det. Jeg tror, at du vil erfare, at de andre også oplever der sker ændringer med deres børn i forhold til hvordan deres børn sover, og det er altid godt at udveksle erfaringer med andre i samme situation som en selv.

Du er en mor, der reagerer på den belastning og store udfordring det er, når man i livet udsættes for så stor en omvæltning det er at blive mor og blive en lille familie.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke i tiden der kommer.

Bedste hilsner
Charlotte

Psykolog og familierådgiver.
Følg med på Charlottes blog Forældreklubben ->

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.