Hvilken solcreme er bedst?

Brev: 

Hej Karoline, 

Kan du hjælpe mig med et af sommerens store problemstillinger:
Jeg vil så gerne bruge det solcreme, der er renest og bedst til mine børn, men har svært ved at gennemskue forskellen på solcremerne. Hvad er eksempelvis forskellen på Derma og Rudolph Care, som jo begge er kendt for at være rene og “ufarlige” hud- og solprodukter. Jeg er nemlig glad for begge, men har f.eks. læst at Rudolph Care har et filter, som ikke skulle være så godt.

Vh - Sofie og Magnus´ mor

pinthis
Svar: 

Hej Sofie og Magnus´ mor,

Det er et vigtigt spørgsmål, du stiller, for vi bruger meget solcreme til ungerne, så det er bestemt ikke lige meget, hvad der ryger i indkøbskurven.

Renest og bedst, skriver du. Så går jeg ud fra, at det betyder, at du vil beskytte dit barn bedst muligt imod allergi og hormonforstyrrende stoffer. Det er umiddelbart rimelig nemt at svare på:

Vælg solcrmer der er mærket
Vælg produkter, der er mærket med enten Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark eller AllergyCertified (et nyt internationalt mærke med hjemsted her i DK. Super seriøst og megahøj troværdighed).

Mærkerne garanterer, at der ikke er kendte hormonforstyrrende stoffer i (på samme niveau som Svanen), og samtidig indeholder de ingen kendte ingredienser i koncentrationer, der kan være irriterende for huden eller allergifremkaldende. Men som med så meget her i verden er det jo ingen garanti! Allergimærkerne er meget skrappere end Svanen, når det gælder irritation og allergi, så her er slet ingen tvivl om, at det er prioritering nr. ét, når det gælder sundhed for huden.

Hvis du også ønsker at skåne miljøet er Svanen et must. Det er vores bedste miljømærke, der tager en vis grad af hensyn til sundheden, men ikke nær så meget som allergimærkerne.

Probematiske stoffer
Du nævner Rudolph Care, og et hurtigt tjek af indholdet i deres solcreme til børn afslører, at der er problematiske stoffer i. Det handler fx om kamille og aloe vera, der kan være allergifremkaldende. Aleo vera er lidt en joker, for nogle producenter fjerne den allergifremkaldende del af plantesaften, og så er det helt ok, for der er bred enighed om, at aleo vera har gode egenskaber for huden. Problemet er bare, at du ikke kan se på ingredienslisten, om det er fjernet eller ej. Urenset aloe vera er forbudt i produkter med allergimærke, så her kan du være helt tryg - også når der står aloe vera på ingredienslisten.

Derma er et godt valg. Der har du garantier hele vejen rundt med mærkninger som Svanen, Den Blå Krans og økologi. Mange af Dermas produkter er også certificeret hos AllergyCertified, så her er et mærke, der virkelig vil forbrugerne det bedste.

Og lige en ikke helt uvæsentlig ting: Dermas faktor 15 til hele familien (som jeg anbefaler til danske forhold) har jeg lige set til 360 kr./liter – Rudolph Care koster 1.225 kr./liter.

Lad børnene få lidt farve
Husk alligevel, at tøj og skygge er både sundere og billigere solbeskyttelse end solcreme. Men når det skal være, så køb noget ordentligt! Beskytter du efter anbefalingerne, får mange børn lidt farve – det må de gerne. Ingen har nogensinde anbefalet, at vores børn skulle afholdes helt fra sollys. Det er noget vi forældre selv har fundet på i den bedste mening – det er bare ikke det sundeste, især hvis det involverer massive mængder af solcreme..

Håber du får en dejlig og solrig ferie – nyd den med god samvittighed – bare I ikke bliver skoldede ☺

 

Kommentarer

Kan solcreme blive for gammelt, så det ikke virker mere eller?

Tilføj kommentar

Karoline Lawætz

Videnskabsjournalist og forfatter Karoline Lawætz giver dig svar på alt om hudpleje og mærkningsordninger.